Logo

Al eerder las je over 9 supertoeristische plekken op de wereld die je écht een keer moet bezoeken. Adem diep in en bereid je voor op nog meer iconische uitzichten en wonderen des werelds met deze nieuwe lijst niet-te-missen bestemmingen.

1. Pamukkale, Turkije

Het ziet eruit als een ijspaleis uit de film Frozen, toch zijn de bronnen van Pamukkale zo’n 35 graden heet. Het ontstaan van de kalkterrassen van Pamukkale – letterlijk ‘Kasteel van Katoen’ – is een nogal technisch verhaal, iets met kalkhoudend water en calciumcarbonaat (kun je dat eten?), maar het is vooral een práchtig natuurfenomeen. Om dat zo te houden is er een wandelpad gemaakt en moet je hier je schoenen uitdoen. Gelukkig zijn er een paar thermale baden waar je in kunt badderen. Zwemkleding mee dus! Je kunt een excursie boeken naar Pamukkale vanaf bijvoorbeeld de badplaatsen Marmaris of Kusadasi.

2. Cinque Terre, Italië

Stel je voor: een rotsachtige heuvel aan zee, felgekleurde huizen omringd door bomen, dobberende bootjes in het azuurblauwe water... Doe dat keer vijf en je hebt de Cinque Terre, de romantische dorpjes gelegen tussen Genua en Pisa. Deze regio midden in de Bloemenrivièra is populair vanwege de wandelpaden langs de kliffen, de pittoreske straten vol gekleurde bloemen, neogotische kerkjes, het heerlijke zonnetje ­– en natuurlijk de pasta en pizza!

3. Mont Saint-Michel, Frankrijk

Als een soort sprookjeskasteel ligt Mont Saint-Michel in het water voor de kust van Normandië. Vroeger alleen te bereiken met eb, omdat het, net als onze Waddeneilanden, een getijdeneiland is – nu is er een loopbrug vanaf het vasteland. Neemt niet weg dat wadlopen een stuk specialer is! Hopelijk ben je een beetje in vorm, want eenmaal aangekomen liegen ook de trappen richting de abdij er niet om – vanaf de winkelstraat La Grande Rue nog eens 350 treden naar boven. Verder is het sfeervol wandelen door de middeleeuwse straten met taveernes, crêperies en schattige winkeltjes. Maar pas op: struikel niet over de souvenir- en kaartenrekjes!

4. Alhambra, Granada, Spanje

Karel V, Columbus, de sultan en zijn harem: je treedt in serieuze voetsporen in het Alhambra, een gigantisch middeleeuws fort en paleis in het Spaanse Granada. Er lijkt geen eind te komen aan de rijkversierde paleiszalen en tuinen met zuilen en stenen trappen. Kunnen we hier geen hotelkamertje inrichten...? Een beetje jammer van die andere mensen die af en aan lopen. Vanwege de populariteit mag er zelfs maar een beperkt aantal bezoekers per dag het Alhambra in, dus boek van tevoren je tickets. Goed te bereiken vanaf Costa del Sol en Costa de Almeria.

5. Gletsjermeer Jökulsárlón, IJsland

Soms vraag je je even af waar je naar kijkt: zee, ijsschots, lucht, berg of wolk? Een langslopende toerist met een oversized rode jas brengt weer diepte in het landschap. Jökulsárlón mag dan wel een onuitspreekbare naam hebben, het is het grootste gletsjermeer van IJsland en maar liefst 250 meter diep op sommige plekken. En bovendien ook behoorlijk koud – laat je niet omver lopen dus.

6. Sjah Tsjeragh, Iran

Tussen het geschitter en gebling in dit Iraanse mausoleum liggen belangrijke mensen uit de islam begraven, namelijk Amir Achmed en Mir Mohammed – zonen van een de van nakomelingen van de profeet Mohammed. Daarom is Sjah Tsjeragh, Perzisch voor ‘Koning van het Licht’, voor veel moslims een pelgrimsoord. Voor toeristen is het een van de populairste trekpleisters van Iran vanwege het schitterende en ietwat kitscherige uiterlijk. Deze bijzondere plek gaat nog vaak in je mooiste dromen voorkomen.

7. Livraria Lello A.K.A. Harry Potter Bookstore, Porto, Portugal

Waarom staat er de héle dag door zo’n lange rij in een hele gewone straat in Porto? Je merkt het zodra je binnenstapt bij Livraria Lello: dit is waar J.K. Rowling haar inspiratie opdeed voor de bibliotheek in Zweinstein. Een sierlijke trap, glas-in-lood in het plafond en boeken zover je kunt kijken. WAUW! Bewegingsruimte heb je nauwelijks, dus wil je een mooie selfie maken, dan is het advies: kom vroeg (of maak geen selfie).

Beeld: Livraria Lello

8. Verboden Stad, Beijing, China

Paleiscomplex de Verboden Stad is een soort stad-in-stad waar 500 jaar lang alleen de keizer plus zijn familie en dienaren mochten komen. Verboden voor het gepeupel dus. En tja, verboden zaken zijn verleidelijk… Dat is te merken, want de stad in Beijing is megapopulair. Hier stap je in het haast mythische leven van de Chinese keizers vanaf de 14e eeuw. Lees: bijna duizend (!) gebouwen met van die typische gouden daken, kleurige muurschilderingen, een hoofdingangspoort van 37 meter hoog en bronzen leeuwen die de wacht houden. Trek schoenen aan waarop je goed kunt lopen, want je gaat vast heel wat (kilo)meters maken hier.

9. Dubrovnik, Kroatië

Op de trappen waar Cersei Lannister in haar nakie de walk of shame liep, maak jij gewoon een vakantiefoto. En waar de Sparrows de menigte toeschreeuwden, neem jij een hap van je hamburger. Dubrovnik lijkt opvallend veel op Game of Thrones-hoofdstad King’s Landing, en dat weet iedereen die een stap zet in de stad. Sluit je aan bij de rest van de fans en loop met een gids door de historische filmset – met natuurlijk uitgebreide stops voor foto’s. Gelukkig is er ook genoeg te doen als je geen idéé hebt wat Games of Thrones is: denk aan een kabelbaantripje naar de top van Mount Srd en een wandeling over de eeuwenoude stadsmuren en langs forten. Een gave stad voor een stedentrip, maar ook als uitstap vanaf je strandvakantie aan de Dubrovnik Rivièra.

- Tekst gaat hieronder verder -

10. Oia, Santorini, Griekenland

Geloof ons: Griekser, filmischer en romantischer dan Oia wordt het niet. Een schilderachtig dorpje op Santorini met blauwe koepeldaken, witte kerkjes en felroze bloemen langs de steile trappen naar boven – gepaard met een continu zicht op zee. Vooral de zonsondergang is hier fenomenaal, kijk dus niet vreemd op als er meer mensen op het idee zijn gekomen om die net vanaf dat ene uitzichtpunt te fotograferen.

11. Las Vegas Strip, USA

What happens in Vegas… wordt meebeleefd door zo ongeveer de hele wereld. Maar ja, who cares, want op The Strip is niets te gek. Van over-de-top-verklede mensen en schreeuwerige nachtclubreclames tot rolpaden die je zo, hup de casino’s in rollen. Voor op je meeneemlijstje: je meest gestoorde vrienden, een Elviskostuum en al het geld dat je kunt missen. Want och, hier in Las Vegas maakt geld wél gelukkig – al is het maar voor een paar nachten. Minder geschikt voor een romantisch weekendje weg.

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.