Logo

Als je dan toch besluit om op duikvakantie te gaan of een duikcursus te volgen, dan is het wel zo leuk als je dat doet op een bestemming die daar geknipt voor is. Met deze 10 onderwaterwalhalla’s zit je altijd goed.

1. Tiger Beach, Bahama's

Waarom moeten we hierheen? Hier zwem je tussen de haaien. Echte, ja. Nemo-waardig? Denk meer aan ‘Jaws’, maar er is ook koraal met tropische vissen. Kom ik wel weer levend boven water? Geen zorgen. Overdag zijn de haaien rustig en ervaren instructeurs vertellen je van tevoren alle do’s-and-don’ts. Hoe lang reizen? Zo’n 9 uur, en dan nog een uurtje met de boot..

2. Cancun, Mexico

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? In onderwatermuseum MUSA zwem je langs sculpturen van auto's, huizen en beelden op de zeebodem. Bevreemdend en een beetje freaky, maar wonderschoon. Nemo-waardig? Verwacht geen koraalrif, maar je komt hier wel schildpadden en kleurige vissen, zoals de gele zeilvindoktersvis, tegen. Hoe lang zitten we hiervoor in het vliegtuig? Toch wel een uur of 10, 11 voor je in Mexico bent. Maar dan heb je ook wat.  

Beeld: National Geographic

3. Koh Tao, Thailand

Waarom moeten we hierheen? Het is nog redelijk ongerept, dus weinig toeristen. Tel daarbij op dat je hier alle vissen, schildpadden en anemonen uit Finding Nemo tegenkomt. En wat nog meer? Je kunt er ’s nachts duiken. Het invallende licht van de maan maakt het water magisch, en ook het plankton licht op. Hoe lang is het reizen? 14 uur vliegen naar Koh Samui, daarna nog 2 uur met de boot.

4. Malediven

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? De Malediven zijn paradijselijk, boven én onder water. Nemo-waardig? Zeker, ook hier kleurige vissen in overvloed. Zijn er nog bijzondere dieren te spotten? Ja hoor. We noemen de koraalvlinder, de Oosterse diklip en de Napoleon-lipvis; die laatste moet je van tevoren maar even googlen voor de grap. Hoe lang zitten we hiervoor in het vliegtuig? Vanaf Amsterdam zo’n 10,5 uur. Valt best mee, toch?

5. Great Barrier Reef, Australië

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? Dit is het grootste koraalrif op aarde. Nemo-waardig? Absoluut! Sterker nog: deze kleine, oranje-witte clownvis zwemt hier tussen het koraal. In totaal leven hier zo’n tweeduizend soorten tropische vissen. Hoe lang reizen? 19 uur vliegen naar Cairns, daarna nog een paar uur met de auto.

Beeld: National Geographic

6. Þingvellir, IJsland

Waarom moeten we hierheen? Hier vind je het helderste water van Europa, gezuiverd door vulkanische rotsen. Lekker koud en drinkbaar. Omdat het niet erg toeristisch is, kom je weinig andere duikers tegen. Nemo-waardig? Nou, nee. Vooral veel rotsen en spannende kloven; ook behoorlijk adembenemend. Hoe lang zitten we hiervoor in het vliegtuig? Een directe vlucht naar Reykjavik duurt zo’n 3 uur. Vanaf daar is het nog even rijden naar nationaal park Þingvellir.

7. Sharm El Sheikh, Egypte

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? Ten eerste de naam: ‘Baai van de sjeik’. Ten tweede de onderwaterwereld: wondermooi is een understatement. Nemo-waardig? Check. Je komt er vissen in alle kleuren tegen. Hoe lang zitten we hiervoor in het vliegtuig? Vanuit Amsterdam is het zo'n 5 uur vliegen naar Sharm El Sheikh. Prima te doen dus.

8. The Great Blue Hole, Belize

Waarom is dit een aanrader? The Great Blue Hole is de grootste onderwatergrot ter wereld. Niet het dierenleven maakt deze plek legendarisch, maar de enorme stalagmieten en stalactieten in het kristalheldere water. En dan zijn er ook nog haaien en pijlstaartroggen te zien. Voor de lefgozers dus. En als je zenuwen niet van staal zijn? Je kunt the Great Blue Hole ook vanuit de lucht bekijken, dagelijks vliegen er vliegtuigjes overheen. Hoe lang is het reizen? Vliegen naar Belize duurt zo'n 11 uur. Vanaf daar reis je naar een nabijgelegen eiland.

 

9. Barracuda Point, Maleisië

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? De ondoordringbare ‘muren’ van barracuda’s die om en boven je rondcirkelen. Fenomenaal en best intimiderend. Zijn er ook andere vissen te zien? Ja hoor, genoeg. Koraalvissen, gekleurde zeeslakken, roggen en, als je geluk (of pech) hebt, walvishaaien. Hoe lang zitten we hiervoor in het vliegtuig? Ongeveer 14 uur naar Tawau, vanaf daar pak je de boot.

10. Cirkewwa, Malta

Wat maakt deze plek nou zo bijzonder? Op de bodem ligt een oude sleepboot van 30 meter lang en staat een immens Mariabeeld. En vlak die mooie riffen, bijzondere vissen en zeepaardjes niet uit. Nemo-waardig? Zeker. Het is geen Great Barrier Reef, maar voor Europa is het behoorlijk exotisch daar beneden. Hoe lang zitten we hiervoor in het vliegtuig? Zo'n 3 uur naar Malta. Hoe fijn.

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.