Logo

Wat willen mannen nu écht op vakantie? Een vraag die ten onrechte vaak wordt vergeten als de vakantie wordt geboekt. Want met een paar handige weetjes en tips is vader véél gezelliger op reis. Een korte cursus mannen-met-vakantie!

1. Mannen willen het liefst thuisblijven.

Kijk je diep in hun hart, blijven de meeste mannen liever thuis. Waarom? Thuis is vertrouwd, alles staat op zijn vaste plaats, en je bent er meestal van alle gemakken voorzien. Dat moet je op vakantie nog maar afwachten. Met dat warme weer en dat rare eten. Mannen houden gewoon niet zo van verandering. Je doet daar – als vrouw en kinderen – weinig aan, maar het is wél handig om te weten waaróm papa ineens zo schichtig en zenuwachtig doet. Laat ’m maar even pruttelen, dat is het beste. Of thuisblijven, natuurlijk.

2. Mannen doen niet zo graag leuke dingen.

Staan de kinderen al bij het krieken van de dag te stuiteren om naar het zwembad te gaan, en wil moeder liefst elke dag naar een leuke brocante of een beeldig dorpje, wij mannen doen het liefste niets. Nou ja: behalve dan uitslapen en bier drinken op een tuinstoel onder een parasol, met veiligheidshalve een dikke laag factor vijftig op het witte lijf. Dat heeft twee oorzaken: angst voor het onbekende (zie boven) en vermoeidheid. Geduld is in deze een schone zaak. Geef vader de tijd en de ruimte, en ga intussen lekker zonder hem genieten! Dat is voor iedereen het leukst. Want:

3. Mannen willen tijd voor zichzelf.

Je zou zeggen: vakantie is een ideaal moment om kwaliteitstijd door te brengen met je lieve vrouw en kinderen. Mannen denken daar anders over. Ze zitten het hele jaar al in de drukte, thuis en op het werk, en willen nu eindelijk wel eens een beetje tijd voor zichzelf. Om na te denken. Tijdens een tukje. Met een drankje. Is dat egoïstisch? Absoluut. Maar zo steken we nou eenmaal in elkaar.

- Tekst gaat hieronder verder -

4. Mannen trekken vanzelf bij.

Is er dan helemaal geen goed nieuws? Natuurlijk wel! Hij houdt meer van jullie dan van het leven zelf, en trekt na een paar dagen slapen, grommen, drinken, wennen en ontstressen vanzelf wel bij. En dan zwemt, wandelt, winkelt, badmintont, barbecuet en bulderlacht hij nog twee weken mee, voordat hij geheel verkwikt met jullie naar huis gaat en iedereen er weer een jaartje tegen kan!

5. Bonustip: mannen willen ook wel eens hun zin.

De meeste mannen hanteren het motto: als mijn schatjes het leuk vinden, vind ik het ook leuk. Maar had hij het écht voor het zeggen, zou je nog opkijken wat er uit vaders geheime vakantiekoker kwam. Een culinaire rondreis per camper door heel Frankrijk. Vlotvaren in Zweden. Flottieljezeilen in Kroatië. Misschien moeten jullie hem eens carte blanche geven. Wie weet verrast hij jullie nog in positieve zin! En anders volgend jaar gewoon weer lekker naar de agriculturo in Toscane.

Ontmoet de blogger

Jan

Jan

Jan Heemskerk (‘ergens in de 50’) is oud-hoofdredacteur van Playboy, koffieleuter bij Koffietijd en medeopperhoofd van mannenplatform meneren.nl

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.