Logo

Eén van de dingen die reizen leuk maakt is het ontdekken van de lokale keuken van je vakantiebestemming. We weten dat je in Valencia een goede paella móet bestellen, net als dat het misdadig is Londen te verlaten zonder een authentieke fish & chips gegeten te hebben. Maar het kan ook een fractie spannender! Kende je deze interessante, soms bizarre, Europese specialiteiten al?

1. Broodje ijs, Sicilië

Sicilianen gelden als de ontdekkers van Italiaans ijs en daar zijn ze – terecht! – trots op. Op Sicilië kun je voor ontbijt, lunch of als dessert een brioche con gelato bestellen: een zoet broodje met een of twee (of drie, of vier) bollen roomijs, desgewenst met een toef slagroom erop.

2. Gefrituurde Marsreep, Schotland

Als je dan toch in die fish & chips-tent staat, kijk dan vooral of op het menu ook een battered mars bar (ook wel deep fried mars bar) staat. Zo ja: bestellen! Tenzij je op dieet bent, want de reep scoort exorbitant hoog in het lijstje ‘grootste caloriebommen ter wereld’.

3. Kokoretsi, Griekenland

Wie niet van orgaanvlees houdt, slaat een portie kokoretsi beleefd af. Kokoretsi is namelijk een mixed grill van de lever, het hart, de nieren en de longen van een geit of lam. Nadat de stukken aan het spit geregen zijn, worden ze traditiegetrouw overtrokken met een darm, alvorens ze te roosteren.  

4. Schwarzsauer, Duitsland

Wie een op een Duitse menukaart ‘zwart zuur’ aanwijst, kan zich opmaken voor een hele bijzondere kom soep: bloedsoep. Stammend uit de tijd dat Duitse dorpen leefden van de slacht van varkens en men zich realiseerde dat je door varkensbloed aan te maken met azijn, kruidnagel, ui en peper een goed vullende maaltijd kreeg. Voor een vleugje extra smaak worden er soms nog varkenspootjes of -staart aan toegevoegd. Yum.

5. Casu Marzu, Sardinië

De letterlijke Sardijnse betekenis van casu marzu is ‘rotte kaas’. Niet bepaald een omschrijving waarvan het water je in de mond loopt, toch? En vast nóg minder als we je vertellen dat casu marzu een schapenkaas is die men net zo lang laat rijpen totdat larven van de kaasvlieg zich erin nestelen.

- Tekst gaat hieronder verder -

6. Fios de ovos, Portugal

Een signature dish op het gebied van Portugese desserts zijn de fios de ovos. Letterlijk betekent dat ‘eierdraadjes’, en dat is ook precies wat het gerecht is: eierdooiers gekookt in suikersiroop. Mierzoet, maar erg lekker.

7. Stierenballen, Spanje

Criadillas heten ze in Spanje; in Amerika gaan ze door het leven als Rocky Mountain Oysters. Voordat je ze bestelt, is het goed om te weten dat je op het punt staat onvervalste stierenballen geserveerd te krijgen. De grap is dat ze nog behoorlijk goed schijnen te smaken.                      

8. Broodje patat, Turkije

‘Wat Sicilianen kunnen met ijs, kunnen wij met patat’, zo ongeveer moeten de Turken gedacht hebben toen ze de patso in het leven riepen. Benodigdheden: een broodje (hard of zacht, naar eigen keuze) en een portie friet, liefst van het slappe soort, en klaar ben je.

9. Smalahove, Noorwegen

Vergeet naast Noorse zalm en kabeljauw vooral een andere lokale specialiteit niet: smalahove. Geen kakelverse vis, maar een gezouten, gerookte schaapskop. Gaat erg goed samen met bier, en doorgaans worden de vettige delen rondom de ogen en oren als het lekkerst beschouwd – als je durft.

Ontmoet de blogger

Inge

Inge

Journalist Inge (37) ontdekt, dankzij een onuitputtelijke nieuwsgierigheid én een diepgewortelde angst voor verveling, altijd de leukste nieuwe plekken.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.