Logo

De meeste mensen die in een vliegtuig stappen, zijn goed gemutst: ze gaan immers op vakantie. Wat ook helpt, is dat vliegen anno nu stukken comfortabeler is dan grofweg een decennium geleden. Althans, als we ons allemaal aan de algemeen geaccepteerde do’s en don’ts in de lucht houden.

Ziehier de heilige ge- en verboden voor een voorspoedige vlucht - zowel voor uzelf als voor uw medepassagiers.

 

Beeld: Peter Cade/Getty Images

1. Gij zult niet ongevraagd uw stoel naar achteren zetten

Dat mag natuurlijk wel, maar de crux zit hem in het woordje ‘ongevraagd’. Wilt u lekker achteruit gaan zitten, dan kan dat natuurlijk. Maar laat het even weten aan uw achterbuurman/-vrouw. Naar achteren kijken, oogcontact maken met de bewoner van de stoel direct achter u en hem of haar kort vragend aankijken, gevolgd door een instemmend knikje van zijn of haar kant is meestal voldoende.

 

2. Gij zult nooit en te nimmer een wind laten in het vliegtuig

Tenzij u zich op het toilet bevindt.

 

3. Wanneer u de middelste stoel bewoont, zult u niet uw beide armen op de armleuningen draperen

In de regel geldt: één stoel geeft recht op één armleuning. Als de beweging wordt ingezet vanaf de passagier die aan het raam zit, komt men altijd goed uit en weet ook de passagier op de middelste stoel welke armleuning hem toebehoort.  

 

4. Gij zult adequaat anticiperen op de signalen (verbaal en non-verbaal) van medepassagiers

De buurvrouw die zich na een plichtmatige ‘ja, op vakantie, heerlijk’ van u afdraait en haar koptelefoon opzet, heeft duidelijk geen behoefte aan een diepgaand gesprek. Evenals de moeder die om de haverklap haar kinderen uit de rok van een stewardess/van de schoot van de meneer op rij 17 moet trekken. Die heeft ook geen uitgesproken behoefte het met u te hebben over de prestaties van Dick Advocaat als bondscoach of de zwangerschap van Chantal Janzen. Waar ze daarentegen wél behoefte aan heeft, is dat u voorstelt om Barbapapa op reis voor te lezen aan haar zoon, maar of ú daar behoefte aan hebt, mag u verder zelf beslissen.  

 

5. Gij zult niet uw schoenen uitdoen 

Nou ja, als de voeten niet rieken, kan het best. Maar doe de schoenen vooral niet uit als u een voorgeschiedenis van zweetvoeten hebt. Dat is wel zo prettig voor uw buurman- of vrouw.

 

6. Als gij weet dat uw blaas met enige regelmaat geleegd dient te worden, reserveer dan vooral een stoel aan het gangpad

Nadere toelichting lijkt ons overbodig.  

 

7. Gij zult niet (te) dronken worden

Waarbij het goed is te benadrukken dat dat in een vliegtuig aanmerkelijk sneller gebeurt dan aan de grond (met dank aan de lagere barometrische druk in een vliegtuig). Dus ook al zijn die kleine flesjes wijn heel schattig én soms ook nog eens gratis: rustig aan.

 

8. Gij zult uw kinderen zo veel mogelijk in bedwang houden

Natuurlijk zijn we allemaal ook ooit jong geweest en mogelijkerwijs hebben we zelf ook kinderen of zelfs kleinkinderen, maar enig opvoedkundig gezag is wel gewenst. Anders hebben we nog wel wat tips.

 

9. Gij zult niet te vaak vragen ‘of we er al zijn’

Om de simpele reden dat de piloot daar niet sneller van gaat vliegen en het daarnaast ook gewoon behoorlijk vermoeiend is.

 

10. Gij zult een slapende medepassagier niet wakker maken

Tenzij deze daar expliciet om gevraagd heeft, uiteraard. Eén van de uitzonderingen op deze regel is wanneer het alternatief is dat u ongegeneerd in uw broek plast (zie  punt 6).

 

11. Gij zult een tegen uw schouder aan slapende medepassagier wél wakker maken 

En u hoeft niet te wachten tot hij of zij daar tot overmaat van ramp ook nog bij gaat kwijlen: het wakker maken is al ruim vóór dat moment toegestaan.

 

12. Gij zult een snurkende buurman wél wakker maken

Die uitzondering mag ten slotte niet ontbreken. Want net als winden laten, is ook snurken in een vliegtuig volkomen onacceptabel.

 

13. Gij zult te allen tijde beleefd en vriendelijk zijn tegen cabinepersoneel

Bedenk dat iedereen een vlucht vrijwel altijd (te) lang vindt duren, maar weinig mensen zo veel recht van spreken hebben als stewards en stewardessen. U kunt tenminste nog achteruit leunen (mits vooraf toestemming gevraagd, zie punt 1), zich ongans eten en drinken (zie punt 7) en hoeft niet, zoals zij, non-stop dienstbaar te zijn aan pak ’m beet 200 passagiers.

 

14. Gij zult niet klappen na de landing

Tenzij de piloot onderweg drie noodlandingen heeft moeten uitvoeren. In elk ander geval: niet doen.

 

15. Gij zult niet meteen na de landing opstaan om uw tas uit het bagageruim te pakken

Dat is namelijk volkomen zinloos, want u kunt er toch nog niet direct uit. Dus gewoon nog even lekker blijven zitten en mijmeren over wat u straks op uw bestemming allemaal gaat doen; strandje, wijntje, dat werk. Fijne vakantie! 

Ontmoet de blogger

Inge

Inge

Journalist Inge (37) ontdekt, dankzij een onuitputtelijke nieuwsgierigheid én een diepgewortelde angst voor verveling, altijd de leukste nieuwe plekken.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.