Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland +3 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 25-31 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode NOV-MRT adviesperiode
  • foto's 12 foto's

Je denkt bij zon, zee en strand misschien niet direct aan de Verenigde Arabische Emiraten. Maar Ras al Khaimah is een van die emiraten die daar verandering in wil brengen. Met een vleugje avontuur…

Ras al Khaimah ligt tussen Dubai en Oman, aan de Perzische Golf, en is een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Het klimaat is zeer aangenaam in de winter. November: 31 graden met een watertemperatuur van 28 graden. In januari is het 25 graden, de watertemperatuur is dan 23 graden.

Eindeloze stranden met veel vermaak

Ik zit op het goudgele strand in Ras al Khaimah. Het is dik boven de 20 graden, net als het water. Je moet hier haast wel relaxen, veel andere mogelijkheden lijk je niet te hebben. Toch is dat niet helemaal waar, merk ik al snel.

Er zijn talloze wateractiviteiten, zoals de jetski en de bananenboot. Ik ga parasailen waarbij je achter een boot wordt voortgetrokken. De lucht in. Dat geeft een heel ander perspectief dan vanaf het water. Sterker nog, ik zie ineens vier zeeschildpadden in het water.

Ook ga ik flyboarden, een watersport waarbij je hoog boven het water komt door twee krachtige waterstralen. De speciale schoenen die aan het bord vastzitten doe ik aan in het water. De slang wordt eerst op de jetski aangesloten en dan op mijn board. Mijn speelruimte is vijftien meter, zo lang is de slang.

‘Iedereen kan het. Geloof me.’ De instructeur is overduidelijk. Al zie ik het nog niet echt voor me. Ik moet als Superman languit in het water liggen en op zijn commando rechtop gaan staan in het water. Dan word ik vanzelf omhoog geblazen. En moet ik mijn evenwicht houden. ‘Spreid je armen, dan komt het goed.’

Ineens sta ik een meter boven de zee. Het is duidelijk: oefening baart kunst. ‘Niet naar het water kijken, kijk naar de horizon.’ Ik kom hoger en hoger. Zeven meter uit het water zelfs. En ik kan sturen met mijn schouders. Wat een heerlijk gevoel.

Een professional laat daarna zien wat er allemaal mogelijk is. Hij speelt met het water alsof hij nooit iets anders heeft gedaan en duikt zelfs als een duikboot het water in om dan weer metershoog eruit te komen. Ik vond mijn prestatie al heel wat, maar dit is andere koek.

Ik geef me gewonnen en ga even uitrusten op het strand. In Ras al Khaimah zie je geen hoogbouw zoals in Dubai, maar luxueuze laagbouwhotels tegen een goede prijs. Ideaal voor een zonvakantie, zeker als je wat excursies maakt.

Avontuur in de woestijn

Zodra ik de kust verlaat, opent de woestijn zich voor me. Overal zie ik duinen die in elkaar over gaan. Eindeloos. Deze zandbak hoort bij dit gebied. Er is meer leven dan ik verwachtte. Kamelen schommelen voorbij, wilde ezels kijken me even aan, maar gaan dan weer verder met hun speurtocht naar voedsel.

Ik zak weg in het mulle zand. Dit wordt een megaklus. Of toch niet? Ik hoor gebrul. Van auto's, of eigenlijk 4x4-monsters die het leuk vinden in deze duinen. De chauffeur laat lucht uit de banden lopen, om zo meer grip te krijgen. Hij zet de auto in 4WD stand en we gaan los.

Een optreden van Moeder Natuur blijft toch het mooiste

Gas geven, remmen, draaien en vooral veel stuiteren. Maar ook: ongekend steile zandduinen nemen, waarbij het zand letterlijk over de auto heen wordt gegooid. We volgen het pad, maar vooral ook een route zonder pad. Het enige waar we voor uitkijken zijn struiken, de rest is onze speeltuin.

Het eindstation is een bedoeïenenkamp in het midden van de woestijn. Waar ik me even kan opfrissen en waterpijp kan roken. Ik beklim een duin om de zonsondergang te zien. Het is een perfect moment van rust en ruimte.

Voor het diner laat een buikdanseres haar kunsten zien op opzwepende muziek. Na het voorgerecht komt een vuurdanser op, die licht in de duisternis brengt. Mijn gedachten dwalen af. Ik kijk omhoog en zie de Melkweg. Zoveel sterren en ik zie zelfs kleuren. Hier is weinig mis mee. Eerlijk is eerlijk, een optreden van Moeder Natuur blijft toch het mooiste dat er is.

Adrenaline in de bergen

Bergen in de woestijn, het blijft wonderlijk. Een deel van Ras al Khaimah bestaat uit bergen met pieken boven de 2.000 meter. Sinds februari is hier de langste zipline ter wereld te vinden. Je gaat voorover aan een 2,8 kilometer lange kabel de berg af, met een snelheid van boven de 100 kilometer per uur.

Gedraag je als Superman. Hmm, dat hoorde ik ook al bij het flyboarden

Na elke bocht zie ik nieuwe bergen. Bij een huis staat een moskee en enkele bomen, verder is hier weinig bebouwing. De weg voert omhoog. Bij een uitkijkpunt ontvouw ik de meegenomen picknick: een salade, Arabisch brood en humus. Het is zalig, zowel het eten als het uitzicht. In de bergen is het een stuk koeler, dus lekker.

‘Ga je vliegen?’, hoor ik, als ik aankom bij de langste zipline die hier net geopend is. De term vliegen doet recht aan de Jebal Jais Flight: een vlucht op je buik tussen twee bergen door. Het vertrekpunt ligt bovenop een berg. Ik kan ver kijken, zelfs Oman in.

- Tekst gaat hieronder verder -

Ik krijg een helm, een soort skibril en een wonderlijk harnas. Het is moeilijk lopen daarin, maar dat hoef ik dan ook niet doen. ‘Gedraag je als Superman.’ Hmm, dat hoorde ik ook al bij het flyboarden. De bril gaat op, mijn handen moeten op mijn rug. Ik hang voorover, wat een gek gevoel is. Zeker met de kloof voor me.

De wind waait zachtjes. Op zich is het redelijk idyllisch, al voelt het niet zo. Ineens maak ik vaart, de wind zoeft langs me heen. De grond onder me houdt op, het immense gat tussen de bergen opent zich. Ik vlieg, wat heerlijk. Superman in de Verenigde Arabische Emiraten. Ja, zo voel ik me wel eigenlijk...

Oosterse gastvrijheid

De hotels in Ras al Khamaih zijn luxueus en hebben een oosterse inrichting. Veel ervan liggen aan een fijn zandstrand en zijn dus ideaal voor een zonvakantie, die goed te combineren is met een bezoek aan Dubai, waar ook het vliegveld ligt.

Ik sliep onder meer in Doubletree by Hilton Marjan Island. Dit is een kunstmatig aangelegd eiland waar de kamers trapsgewijs zijn gebouwd en talloze watersporten te beoefenen zijn. De palmbomen, zwembaden en het strand vormen een idyllisch plaatje.

The Cove Rotana Resort & Spa is een resort dat gebouwd is als een Arabisch dorpje. Waar je kunt verblijven zoals je dat zelf wil: met ontbijt, half- of volpension en all-inclusive. Er is een heerlijke Arabische sauna en twee zwembaden, waaronder een infinity pool. Ook hier zijn veel watersporten te doen, om vervolgens heerlijk bij te komen aan de Beach Bar.

Ras al Khamaih biedt een bijzondere mix van adrenaline en rust. Het is heerlijk om languit met een fris drankje aan het strand te zitten, maar ook om de duinen in te gaan. Of de zipline te beproeven. Deze mix geeft het emiraat iets bijzonders. Net als Dubai en Abu Dhabi, maar toch anders. Gelukkig maar.

Foto's in dit Ras al Khaimah artikel gemaakt door: Corno van den Berg en Michel Dooijewaard

Ontmoet de blogger

Corno

Corno

Van je reis een dróómreis maken. Dat wil reisjournalist Corno van den Berg (49) bereiken met zijn verhalen over prachtige bestemmingen, van Maleisië tot Lapland.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.