Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland +1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 24-30 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode MEI-OKT adviesperiode
  • foto's 15 foto's

Denk jij bij Turkije enkel aan hordes toeristen? No way! Emma ging op ontdekkingstocht aan de Noord-Egeïsche Kust, wat gelijkstaat aan relaxte badplaatsjes, authentieke Turkse bergdorpen en culturele parels. Volle bak genieten.

De charme van Özdere

Pal aan de Noord-Egeïsche Kust, omringd door groen, wijngaarden en olijfbomen, ligt Özdere. Een nog redelijk onontdekt Turks dorpje. Daar komt vast snel verandering in, schat ik in, want het is práchtig. Beboste heuvels, smalle steegjes, eenvoudige huisjes, een authentiek dorpsplein en – om af te koelen – een kuststrook van zo’n acht kilometer: het ultieme vakantiegevoel stroomt direct door mijn aderen.

In vier uurtjes vlieg ik allereerst naar Izmir. Een grote Turkse stad aan zee, waar vooral de Turken zelf vakantie vieren. Stadsliefhebber? Ga er dan zeker een dagje doorbrengen. Na een uurtje karren door niemandsland – oftewel zero tegenliggers – arriveer ik in Özdere. Mijn tripje kan nu echt beginnen.

Granaatappelpitjes, Grieks Samos en ooievaarsnesten

Na een kort nachtje kan ik er dankzij een heerlijk ontbijtje van Turkse yoghurt, vers fruit, broodjes en sterke koffie weer tegenaan. Samen met een gids vertrek ik naar Efeze – de best bewaarde antieke stad van Turkije. Een must see. We rijden langs schitterende velden met bomen vol mandarijnen, citrusvruchten, olijven, moerbeien, perziken en granaatappels. Ik kijk mijn ogen uit. Volgens Turks bijgeloof schijn je – zodra je álle granaatappelpitjes van een granaatappel zonder er één te laten vallen opeet – in de hemel te komen. Toch goed om te weten.

Mijn oog valt op een stuk land ver op zee, wat het Griekse eiland Samos blijkt te zijn. Zó dicht bij Griekenland zijn we dus. Onderweg spotten we overigens ontelbare ooievaarsnesten. Veilig boven op hoge daken, masten en aquaducten. Een grappig én typisch beeld voor het Turkse voorjaar. Want wie in mei of juni een bezoekje brengt, heeft grote kans om de prille ooievaarsgezinnetjes live te bewonderen voordat ze uitvliegen richting Afrika.

Efeze: indrukwekkender dan dit gaat het niet worden

Aan onze linkerhand staat de berg Koressos, waar het Huis van de Maagd Maria de top siert, een beroemd bedevaartsoord. De heilige Maagd Maria zou in Efeze haar laatste dagen hebben doorgebracht. De gids wijst al gauw naar rechts, waar ik – als ik mijn ogen toeknijp – inderdaad het beroemde amfitheater van Efeze zie schitteren. We zijn er bijna.  

Eeuwenoude Turkse schatkist

Na een half uurtje rijden komen we aan in Efeze. Indrukwekkender dan dit gaat het niet worden. Deze antieke stad werd 1000 voor Christus door de zoon van de Atheense koning – Androklos – gesticht en ademt geschiedenis. Nog altijd worden er nieuwe opgravingen gedaan. Al lopend door de brede marmeren straten beland ik echt even terug in de tijd. Ik ontdek prachtige beeldhouwwerken, kleurrijke mozaïeken en loop de Tempel van Artemis tegen het lijf. Laatstgenoemde behoort tot de zeven wereldwonderen der oudheid, vertelt de gids. Tip: bezoek Efeze het liefst ’s ochtends, aangezien het er in de felle middagzon bloedjeheet is.

Inmiddels hebben Turkse zwerfkatjes de stad overgenomen. Als ware koningen zonnebaden ze op de eeuwenoude tronen. En dan de prachtige Bibliotheek van Celsus: in de nissen van deze muren werden ooit zo’n 12.000 perkamentrollen bewaard. Als kers op de taart betreed ik het immense amfitheater. Hét toneel waar in 69 voor Christus voor het eerst gladiatoren vochten en dramavoorstellingen werden gehouden voor maar liefst 24.000 mensen. En nu? Onder meer Sting, Elton John, Diana Ross en Tom Jones hebben er onlangs nog shows weggegeven.

Authentiek Selcuk en Sirince

Ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Efeze ligt Selcuk. Een drukbezocht toeristenstadje. Plan bij voorkeur een bezoek op zaterdag, zodat je over de immense markt kunt struinen. Zeer de moeite waard na een rustige ochtend in Efeze. Geniet van de vrolijke drukte, locals en kleurrijke kraampjes met allerlei lekkernijen, zoals sappige watermeloenen en verse noten. Wil je nóg meer Efeze beleven? Op het Agora-plein in Selcuk kun je in het Museum van Efeze nagenieten.

Een luttele 15 minuten rijden vanaf Selcuk vind je het schitterende heuveldorp Sirince. Wéér een plek die je niet mag overslaan, gelegen op 650 meter boven de zeespiegel. Wandel er tussen de Turkse boerderijen, tjirpende vogels, balkende ezels, kraaiende hanen, geitjes en spelende kinderen. Vlij absoluut neer op het terras voor een overheerlijk fruitwijntje: hier staat dit authentieke plaatsje – naast de olijfolie – om bekend.

In de watten bij Club Marvy

Bijkomen van alle indrukken, deed ik in het schitterende resort Club Marvy, a trademark of Paloma in Özdere. Een aanrader! De inrichting van dit sfeervolle resort is in modern Egeïsche stijl en er wordt enkel met lokale, biologische producten voor je gekookt. Verder wordt mijn cocktail tot aan mijn ligbedje gebracht, waar ik na een fijne yogales – met uitzicht op zee – compleet zen wegdroom. ’s Avonds gaan mijn voetjes van de vloer op Turkse deephouse (live!) tijdens een magische beach party. Need I say more…?

Boerderij 2.0 en oude olijvenpersen

Waar Club Marvy al dat heerlijke eten vandaan haalt? Hun eigen boerderij! Vanaf hier wordt het resort voorzien van biologische producten, zoals groenten, fruit, olijven en wijnen. Allemaal eigen teelt, dus. 

- Tekst gaat hieronder verder -

En érg fotogeniek, aangezien de boerderij omringd wordt door roze anjers, pittoreske stenen huisjes en water inclusief sierlijke zwanen en fonteinen. Als gast neem ik een kijkje en geniet ik er van een sublieme lunch met onder meer cig köfte – een Turks soort gehaktballetjes – en bulgur. Vier gangen lang!

Al rollend vervolg ik mijn weg naar het nabijgelegen olijvenmuseum: Oleatrium. Hier tref ik de grootste verzameling oude olijvenpersen van Europa. Met daarnaast zeer realistisch nagebootste arbeiders. Zo levensecht, bijna eng te noemen. Ik ontdek hoe olijven vanaf de prehistorie – de ijzertijd – tot nu worden geperst tot olijfolie. De gids vertelt me dat zo’n 100 jaar geleden het eerste elektronische perssysteem ontstond. Bijzonder om te zien hoe belangrijk de olijfoliecultuur voor Turkije was én is.

Zonnen en zwemmen kan perfect op een van de vele stranden

Slenteren door Kusadasi

Als afsluiter van mijn Turkije-trip bezoek ik Kusadasi. Vanaf het resort in Özdere beland ik via een kustroute van drie kwartier in deze populaire badplaats. Wat me direct opvalt is de schitterende haven. Vanaf hier heb je uitzicht op zee, vissende Turkse mannen, palmbomen en immense cruiseschepen. Een chique bedoening, maar zéér vakantiewaardig. Zonnen en zwemmen kan perfect op een van de vele stranden, zoals Ladies Beach, Green Beach en Long Beach.

Aan de grote boulevard, Atatürk Bulvari, vind je fijne terrasjes en – iets luxere – winkels. Souvenirs shop je in de nauwe, kleurrijke straatjes van het oude centrum. Na een stuk slenteren, kom ik aan op de levendige vismarkt. Hier spot ik behalve makreel en zalm reusachtige inktvissen en haai. Met trots ontbloot de visboer hun scherpe tandjes voor me. Hoe attent. Na dit citytripje is het – jammer genoeg – alweer inpaktijd. De volgende ochtend vliegen we terug naar Nederland.

Helaas, mijn reis zit erop. Maar Turkije kan mij absoluut terugverwachten. De sfeervolle badplaatsen, onwijze gastvriendelijkheid, prachtige natuur én cultuur hebben veel indruk gemaakt.

Ontmoet de blogger

Emma

Emma

Reizen geeft Emma (24) het gevoel van ultieme vrijheid. Of ze nu net over de grens bivakkeert of juist naar verre oorden vliegt.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.