Logo

Veel van ons kennen Antwerpen als fijne winkelstad met prachtige gebouwen. Neem alleen al die immense Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het verbaast altijd weer om te zien hoe indrukwekkend deze is.

Maar ken je ook de urban kant van Antwerpen, met zijn street art? Denk aan grote muurschilderingen die prijken op veelal oude panden. Onze blogger Michel neemt je mee langs een aantal indrukwekkende murals, allemaal heel centraal en vlakbij de grote attracties. Je moet het alleen even weten. Daarnaast zijn er – voor de liefhebbers – ook een aantal hippe sneakerstores en winkels voor popcultuur, waaronder 2 mega stripwinkels. Kijk je mee?

En wat zo leuk is trouwens, je combineert het allemaal heel makkelijk met de bekende winkelstraten als de populaire Meir (de Kalverstraat van Antwerpen), de hippe Kammenstraat, de Kloosterstaat met zijn vintage en antiekwinkels en de Nationalestraat, de modestraat van Antwerpen. Alles op loopafstand.

Streetart: muurschilderingen in de centrale wijk Sint-Andries

De acceptatie van street art groeit. Het wordt steeds geliefder en minder vaak gezien als vandalisme. De stad Antwerpen gaat hier heel mooi mee om, waardoor er op veel plekken prachtige stukjes kunst zijn te bewonderen in de vorm van murals. Bijvoorbeeld in de wijk Sint-Andries – voor je oriëntatie, in het stadscentrum ten zuiden van Meir – vind je op veel plekken grote muurschilderingen. Je kunt tours met een gids boeken om zo meer uitleg te krijgen. Of je gaat zoals wij deden op eigen houtje op verkenning.

Om gelijk maar met een hele leuke te beginnen... Het Kopstraatje – kleine zijstraat van de Kammenstraat – loop je gemakkelijk voorbij als je het niet weet. Maar als ik je mag aanraden, loop hier zeker even in:

In de straat Oever vind je deze kleurrijke muurschildering:

Aan de Vrijdagmarkt (net ten noorden van de wijk Sint Andries) vind je deze opvallende creatie op de muur van een restaurant:

In de Lange Ridderstraat is een van mijn favorieten te vinden aan een klein pleintje bij een basisschool. Behalve dat hij er gewoon heel gaaf uitziet komen er op deze muurschildering een aantal dingen samen die kenmerkend zijn voor Antwerpen en de wijk Sint-Andries in de jaren 90. Namelijk de underground hip-hop, het lokale basketbalveld dat door de MC wordt gebruikt als draaitafel en de Sint-Andrieskerk als landmark.

Maar kijk zeker ook even achter je op het pleintje:

In de Bogaardestraat vind je dit juweeltje van een mural:

- Tekst gaat hieronder verder -

In de Rosier, bijna aan het einde, is deze creatieve uitspatting aangebracht:

Update: Na mijn Antwerpen-trip kwam ik in contact met Tim Marschang, community manager voor de website Street Art Cities. Op deze website, maar ook in hun app kun je voor diverse steden over de hele wereld precies zien waar de street art zich bevindt (Google Maps) en wordt er ook achtergrond gegeven over de kunstenaar en het idee achter de mural. Ik heb de app al gedownload en ga hem zeker de volgende keer gebruiken dat ik in Antwerpen (of ergens anders) ben. Aanrader!

Strips en collectibles in het centrum van Antwerpen

In de stad Antwerpen zijn diverse stripwinkels. Hoe kan het ook anders, onze Zuiderburen houden van stripboeken en zijn meester in het creëren van grappige, mooie en meeslepende beeldverhalen. Wat dacht je van Kuifje, Lucky Luke en Suske en Wiske. Strips die ik in ieder geval verslond in mijn jeugd. Van Suske en Wiske zijn trouwens ook moderne spin-offs als Amoras en De Kronieken van Amoras mocht je weer eens wat willen lezen. 

Thuis hebben we een groeiende verzameling strips, comics en graphic novels in allerlei genres. Dus tijdens ons weekend Antwerpen bezochten we 2 stripwinkels die absoluut de moeite waard bleken te zijn.

Mekanik Strip op nummer 73 van de Sint-Jacobsmarkt lijkt een klein winkeltje, maar wacht met die conclusie tot je binnenstapt. In één lange lijn loopt dit walhalla heel ver door naar achteren. Tot de nok toe gevuld met een gigantische hoeveelheid strips, comics, trade paperbacks en graphic novels. Daarnaast allerlei collectibles als actiefiguren en meer. Het was niet lastig om ons te laten verleiden tot de aankoop van wat mooie nieuwe aanwinsten.

In tegenstelling tot Mekanik Strips heeft stripwinkel Beo een gigantische etalage vol met van alles om je aan te vergapen. Mijn favoriet? Kuifje in zijn ruimtepak. Beo vind je aan de Oude vaartplaats 16. Het is hier iets meer zoeken omdat veel strips 'gestapeld' zijn en je de covers dan niet ziet, maar gegarandeerd dat je ook hier iets naar je gading vind in de enorme voorraad. Ons lukte het in ieder geval zonder problemen.

Je kunt ook een stripmuren route doen in Antwerpen, waarbij je een wandeling maakt langs diverse reusachtige muurschilderingen van Belgische striptekenaars. Antwerpen beschouwt deze stripmuren als cultureel erfgoed en ziet ze als ‘monumenten die belangrijk zijn voor de culturele stadsontwikkeling’. Leuk ook met kinderen die enthousiast zelf hun foto’s kunnen maken. In de Kloosterstraat en Korte Ridderstraat vind je deze:

Een andere tip om met je kinderen te doen is het nieuwe Comics Station. In het centraal station van Antwerpen vind je dit attractieparkje voor de wat kleinere kinderen, gevuld met van alles rondom populaire Vlaamse striphelden.

Een leuke winkel om collectibles uit de popcultuur te scoren is FANS. Je vind hier – in de Kammenstraat 80 – vele nieuwe uitgaven van actiefiguren en filmhelden van toen en nu. Bovendien allerlei andere geinigheden en verzamelwaar. Plus –  zoals je mag verwachten – een behoorlijke voorraad van de momenteel zeer populaire POP! van Funko.

Sneakerwinkels in hartje Antwerpen

Op de Meir vind je de grote ketens als Footlocker, Snipes en JD Sports waar vele soorten en merken sneakers tot je beschikking staan. Wil je wat exclusievere modellen dan raad ik je aan een bezoek te brengen aan Sneakerdistrict, LUX, Shoe Class of Avenue. Persoonlijke favorieten dit maal waren LUX en Sneakerdistrict.

LUX heeft een Amerikaanse vibe, langs de wanden veel kleurrijke hoge basketbalschoenen die je in de gemiddelde sneakerwinkel niet ziet. Een groot videoscherm met geluid maakt de sfeer af. Zelf scoorde ik hier een paar fraaie Nike Air Force Max replica’s van Charles Barkley in de Phoenix Suns kleuren. Daar wordt een mens gelukkig van.

Sneakerdistrict ken je misschien uit Amsterdam, maar heeft nu ook een vestiging in Antwerpen. En wat voor een! Een strakke shop met fraaie verlichting is het decor voor de exclusievere sneakers die zij hier aanbieden. Ik zag allerlei lage modellen van diverse grote merken, veelal wat chiquer of rustiger qua design en kleuren, als ik dat zo mag zeggen. Een paar zeer fraaie New Balance heb ik met pijn in mijn hart laten staan. Een volgende keer…

Kijk om je heen

Als je door Antwerpen loopt en je kijkt goed om je heen zie je veel coole en opvallende dingen. Van conceptstores tot hippe koffiebars en van galeries met moderne kunst tot chocolade robots. Een paar tips… 

In de Oude Koornmarkt is Artifex Gallery, waar je kunst kunt kopen van ​Steve Locatelli, een bekende street art kunstenaar. Kijk in ieder geval even door de ramen naar binnen. ‘s Avonds kwamen de schedels van verschillende materialen helemaal mooi tot hun recht.  

Een vierkante donut kozen we uit het ruime assortiment bij Hoeked in de Oudaan. Chocolade robots – en meer – bewonderden we bij The Chocolate Line, een populaire plek waar veel toeristen chocola scoren voor thuis. 

Overnachten in Antwerpen

Antwerpen biedt een scala aan hotels in allerlei prijsklassen en stijlen. Wij verbleven in het Banks hotel vanwege zijn centrale ligging en fijne moderne uitstraling. Een echt pluspunt was het heerlijke ontbijt – met zijn vele smaken – dat aan tafel wordt geserveerd. Bij een volgende ontdekkingstocht door Antwerpen zou dit zomaar weer ons overnachtingsadresje kunnen zijn.

Bekijk hier hotels in Antwerpen >>

Ontmoet de blogger

Michel

Michel

Al zijn hele leven werkzaam in het toerisme en door de jaren heen aardig wat plekken bezocht die hij vaak heeft vastgelegd met zijn fotocamera.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.