Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland 0 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 22-29 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode MEI-OKT adviesperiode
  • foto's 11 foto's

Zonnige stranden, check. Verscholen baaitjes met kristalhelder water, check. Kleurrijke dorpjes met levendige piazza’s en gezellige restaurants, check. Sardinië en Sicilië hebben het allebei. Maar welk eiland is jouw ideale vakantiebestemming? Italiëkenner Saskia van Ciao tutti helpt je graag kiezen!

Ruige baaien vs. stadsstrand

Wie eiland zegt, zegt strand. Dus op beide plekken zit je goed. Op Sicilië vind je fantastische spots: van het gezellige stadsstrand bij Cefalù tot de afgelegen strandjes in het Parco Nazionale dello Zingaro, bij San Vito lo Capo. Wie even aan de overweldigende indrukken van Palermo wil ontsnappen, komt op adem aan het strand van Mondello. En op het strand van Taormina heb je uitzicht op het kleine Isola Bella, dat haar naam – mooi eiland – eer aandoet. Aan de zuidkust is het strandhoogtepunt de Scala dei Turchi vlak bij Agrigento, een soort gletsjer van witte kalksteen die uitloopt in zee.

Maar hoe mooi de stranden op Sicilië ook zijn, de echte beach lover moet naar Sardinië: het is echt één groot bountyeiland met in elke windrichting betoverende baaien waar je nooit meer weg wilt. 

Als je niet beter weet, denk je dat je op een Caraïbisch eiland beland bent

Adembenemende inhammen, rotsen, zandstranden, verscholen plekjes… en dat bijna over de hele kustlijn. Elk strand is hier anders; met ruige rotsformaties of met zeer fijn kwarts in plaats van zand. Dankzij het kristalheldere water kunnen snorkelaars hier hun lol op. Als je niet beter weet, denk je dat je op een Caraïbisch eiland beland bent.

Vuurspuwende vulkanen

De grote aantrekkingskracht van Sicilië is de aanwezigheid van twee grote vulkanen. De Etna, aan de oostkust vlak bij Catania, is de rustigste, maar vulkaaneiland Stromboli, een van de Eolische Eilanden net ten noorden van Sicilië, laat gemiddeld elk kwartier van zich horen. De ‘vulkanische bommen’ die omhoog worden gespuwd, leveren in het donker spectaculaire beelden op. Op de bucketlist dus, de beklimming van (een van) deze vulkanen, die je wegens veiligheidsoverwegingen alleen met een gids kunt doen.

Maar behalve gestold lava heeft Sicilië meer overweldigende natuur. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de Gole dell’Alcantara (een kloof die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna), fiets langs de zoutpannen en windmolentjes van Trapani aan de westkust of verken het bijna onbewoonde eilandje Marettimo.

Het eiland is the place to be voor zoetekauwen

Broodje ijs vs. kaas met maden

Mediterraan Italië + zee = gegarandeerd fantastisch eten. Op Sicilië eet ik vaak drie keer mijn gewicht in arancine, gefrituurde risottoballen. Als je je tanden in dat knapperige korstje zet, valt de lange reis direct van je af. Ook serveren ze hier heerlijke pasta’s, zoals pasta alla Norma, met aubergine en gezouten ricotta. En veel, véél verse vis en zongerijpte groenten (van sappige tomaatjes tot caponata, een kleurrijke mix van gestoofde groente). Het eiland is the place to be voor zoetekauwen, met in elke pasticceria stapels cannoli (knapperige deegrolletjes gevuld met ricotta en chocolade of pistachenootjes) en kleurrijke cassata (ricottataartjes). Doen zoals de Sicilianen doen? Begin je dag met – geen grap – een broodje ijs (een zoete brioche gevuld met roomijs) of een granita (schaafijs waarin naast roomijs ook vaak vers fruit wordt verwerkt). Ook ideaal als verfrissende lunch of tussendoortje!

De Sardijnse keuken bestaat, anders dan je wellicht verwacht met zo veel zee, vooral uit vlees (varkens-, geiten- en schapenvlees), huisgemaakte pasta (malloreddus of culingiones) en kaas. Tijdens een van de vele dorpsfeesten wordt er nog regelmatig een biggetje (porceddu in het eilanddialect) aan het spit geroosterd. Een van de bekendste eilandspecialiteiten is casumarzu, een schapenkaasje dat dankzij de aanwezigheid van maden van binnen lekker romig is. Tja… Wellicht aansprekender is een goed stuk pecorino. Ook pane carasau, heel dun, plat brood, is een Sardijnse specialiteit. Maar voor mij wint Sicilië het als culinaire bestemming; een waar Luilekkerland.

Wat is het goede Italiaanse leven zonder een cappuccino op het terras?

City life op z’n Italiaans

Wat is het goede Italiaanse leven zonder een cappuccino op het terras, een bezoek aan de lokale markt en authentieke winkeltjes? Juist, niks. Goed nieuws, op beide eilanden kom je wat dit betreft helemaal aan je trekken.

- Tekst gaat hieronder verder -

Op Sardinië heeft het kleurrijke Bosa alles wat je maar wilt: pastelkleurige huizen, wuivende palmbomen, een imposant kasteel en heel fijne adresjes om even neer te ploffen voor een glas wijn of een bord pasta. Dat gezellige dorpsgevoel overheerst ook in de grotere steden Alghero en Cagliari. Zeker omdat de inwoners er zo gastvrij zijn. Dankzij hun ontwapenende glimlach voel je je overal welkom.

Dat geldt ook voor Sicilië. Of je nu door de middeleeuwse straatjes van Erice dwaalt of de barokke balkons in Ragusa – een van de dorpjes van de Val di Noto – bewondert, overal ervaar je diezelfde hartelijkheid. Uit de monden van de vecchietti, ‘oudjes’, die zich op het dorpsplein verzamelen, klinkt altijd een vrolijk ‘Buongiorno!’. Als je de tijd neemt voor een praatje in je beste Italiaans, krijg je waardevolle tips over waar je het mooiste uitzicht vindt of waar ze de lekkerste wijn schenken.
Persoonlijke favorieten op Sicilië zijn Marzamemi en Scopello, maar ook hier zijn de grote steden een bezoek waard. Het eeuwenoude Syracuse, het chaotische maar verrassend mooie Palermo, het barokke Trapani en niet te vergeten Catania, onder de rook van de Etna.

Dus: Sicilië of Sardinië?

Een lastige keuze, want op beide eilanden zul je een heerlijke vakantie beleven. Wil je vooral genieten van zon, zee en strand, ga dan voor Sardinië. Ben je toe aan een fysieke uitdaging? Boek dan een vakantie naar Sicilië, voor het overwinnen van de Etna en het vulkaaneiland Stromboli. Houd je van slenteren door mooie stadjes, dan ben je op beide eilanden op je plek. Dat geldt ook voor lekkerbekken, al heb ik een lichte voorkeur voor Sicilië – vanwege de goudkleurige arancine en de granita als ontbijt. Alleen al bij de gedachte aan zo’n zomers begin van de dag wil ik meteen mijn vakantie boeken…

Vakanties Sicilië >>

Vakanties Sardinië >>

Ontmoet de blogger

Saskia

Saskia

Saskia (37) raakte na haar eerste kennismaking met Italië verslingerd aan het land, de geuren en de mensen. Sinds die eerste keer verkent ze Italië steeds verder.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.