Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 26-30 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode OKT-MRT adviesperiode
  • foto's 16 foto's

Soms, soms ga je ergens heen waarvan je dacht dat je er nooit – of oké niet snel – zou komen. Neem nou Senegal. Nog geen zes uur vliegen vanaf Amsterdam en je bent er. Van avontuurlijk Dakar en woeste wilde dieren tot de luxe van Hotel Royal Horizons Baobab en paradijselijke stranden: nou ja, wat heb je er eigenlijk niet? Lees even mee als je eens een ander soort strandvakantie wilt.

Even terug. Senegal?

Mais oui, Senegal, het overheersend Franstalige Afrikaanse land aan de Noordelijke Atlantische Oceaan met de hoofdstad Dakar (juist, van de befaamde rally, The Dakar – vroeger de Paris-Dakar Rally) ter hoogte van de zonnige Kaapverdische Eilanden. Zijn we er weer? Senegal dus. Een compleet vreemde, kleurrijke, geurige, vaak drukke, soms stille Afrikaanse wereld.

Lekkere vlucht hoor

Waarvan acte! Een kleine zes uur vanaf Schiphol en je bent er. Dat is mooi, want een niet te lange vlucht is het halve werk en de warme klap in je gezicht, zodra de deuren van het vliegtuig opengaan, is een feest der vakantieherkenning. Vanaf de nieuwe luchthaven is het nog zo’n half uur rijden naar de bestemming van deze trip, het Hotel Royal Horizons Baobab.

Stop 1: indrukwekkend, hectisch Dakar

Mocht je net als wij op Dakar vliegen, doe dan zeker eerst een rondje door de indrukwekkende stad en sla in geen geval het eiland voor de kust, Île de Gorée over. Vanaf het vliegveld sta je in een wip en een scheet in zowel de stad als op het eiland. De opvallend verzorgde wegen zijn goed onderhouden dankzij de invoering van de péage, de Franse tolwegen. De lokale mensen die tussen de wachtende auto’s door hun waar aanprijzen, laten er geen gras over groeien. Yup. We zijn in Afrika.

 

Staand plassen

Dakar dus. Ga op zoek naar de Media, oftewel de oude stad, bekijk de katholieke kerken; de trots van de stad en scoor één van de gevlochten manden voor thuis (en een pakje gedroogde kruiden, altijd het beste ‘no weight’-souvenir). Zorg dat je niet omver gereden wordt door een toeterende auto en wie moet plassen, kan een ouderwetse sta-plee verwachten. Gefotografeerd worden, daar houden ze hier niet van. Belangrijkste reden: veel mensen geloven dat wij er thuis ansichtkaarten van maken en hun afbeelding dus letterlijk de hele wereld over gaat, een urban legend in Senegal. Zo verzorgd als de felgele, blauwe, rode en veelkleurige kleding met de meest uiteenlopende prints van de bevolking is, zo onverzorgd zijn de straten van Dakar. Dat is jammer, maar het land is in ontwikkeling, dus wie weet wordt ook dit beter. Zoals op het frisse eiland Gorée.

Stop 2: wind door je haar op het rustige Île de Gorée

De shuttleservice naar het eiland kost een paar euro en vertrekt vanuit de grauwe haven van Dakar, dankzij de grijze hoogovens en olieschepen geen vrolijk plaatje. Ook niet per se vrolijk word je van de wachtruimte: een bloedhete zaal met een enkele blower. Geen paniek: things are getting better. Vind op de boot een plekje op het bovendek en hoe verder je de kust achter je laat – wind door je haren, zon op je neus – hoe meer je de hectiek van Dakar in Dakar laat en de rust van de zee en het eiland dat in het verschiet ligt, je overvalt.

 

Je vriendin blijkt je ineens armbanden te willen verkopen

Op Île de Gorée heeft elke straat een andere kleur, zijn de gewaden van de vrouwen nóg kleurrijker en mooier en hangt er overal wel ergens een kind in een doek te bungelen. Charmant, dat is het eiland. En knap: een fotografieset is er niks bij. De dame die je op de ferry tot je vriendin had gebombardeerd, blijkt je hier vooral haar armbanden aan te willen smeren waar je – want jullie zijn nu eenmaal BFF’s – natuurlijk geen nee tegen kunt zeggen. Logisch.

Je banaan op een bordje

Eten kun je op het eiland op elke straathoek. Plof neer op een plastic stoel en schuif aan bij een van de tafels met gifgroen tafelkleed. Gefrituurde garnalen met een soort chutney voor je neus, lokaal biertje erbij (het mag hier Frans georiënteerd zijn, van wijnen hebben de Senegalezen niet veel kaas gegeten). Klaar? Dan nog een banaan – keurig op een wit porseleinen bordje – om je lunch af te ronden. Gotta love Senegal.

Stop 3: luxe doen in Hotel Royal Horizons Baobab

Twintig minuten op de boot terug naar Dakar en vanaf daar, zoals gezegd, ongeveer anderhalf uur naar Hotel Royal Horizons Baobab, een oase te midden van authentiek Senegal. Een hotel waar de lokale bevolking trots op is en graag werken mag, al voelt het als ‘rijke’ Europeaan ook wel cru om de verwaarloosde woningen van de buitenwijken van Dakar achter je te laten en de luxe van het hotel in te stappen. Wie zich inleest in de geschiedenis van Senegal, leert dat het land lang op slavenarbeid teerde. Een onuitwisbaar verleden. Je verdiepen in de cultuur helpt om Senegal zijn karakter te laten behouden, en je Europese centen (en ach, ook je miscalculaties qua valuta) helpen het toerisme en de economie van het land groeien. Dat scheelt.

- Tekst gaat hieronder verder -

Geen kip, zo rustig

Een oase dus, dat is het Royal Horizons Baobab eenmaal binnen de poorten van het hotel. All-inclusive is het park met kamers in privéhuisjes, die als een dorp verspreid staan. Maar de opzet is zo, dat zelfs als het hotel volgeboekt is, je er de hele dag vrijwel geen kip tegen hoeft te komen. Rust. Ruimte. Heerlijk. Probeer als het even kan een van de huisjes aan het strand te boeken: ’s ochtends wakker worden van de ruisende oceaan, en het strand – waarop je je uitrekt – is voor jou alleen. Veel beter wordt het niet.

Stop 4: het strand, de mangrove of toch dat ongekende rasta-restaurant?

Het hotelbuffet is groots en overweldigend, de macarons zijn een zoete verwennerij. Na het ontbijt valt de zware keuze: strand of toch naar het zwembad? Het laatste? Loop dan door het park naar achteren waar een tweede, rustig surprise-zwembad is (naast het restaurant vind je het drukkere hoofdzwembad). Kies je voor het strand, struin dan – uiteraard na de nodige bedje-barretje-sessies – door naar het uiterste puntje, een kleine 10 minuten wandelen. Daar hangt de lokale bevolking.

De sunset vanaf de boot is vakantie uit de boekjes

Hier kun je een bootje huren voor een euro of acht à tien, geheel afhankelijk van je onderhandelings-skills. De zelfbenoemde kapitein brengt je de mangrove in, of naar het eiland aan de overkant. Het rasta-restaurant hier is een Jamaicaans feest op zijn best – aanrader. Of duik een van de andere twee restaurants in, beide leuk, kleurrijk en lekker.Kreeftenfeest op z’n best

Net niet voor zonsondergang terug zijn in het hotel is geen straf: de sunset vanaf de boot is vakantie uit de boekjes. Ben je mooi op tijd voor het diner. Meestal is het hotelbuffet maar één keer in de week. Op dinsdag is het kreeftenbal (wel even reserveren en iets bijbetalen). Die avond worden de tafels met wit linnen en gekleurde wijnkoelers op het strand gedekt, mocht je je blik los kunnen trekken van de gigantische schaal oesters – welcome to paradise! Wat ook geldt voor de kreeft. Lekkerder aten we ze zelden.

Stop 5: op loeigave safari in het Bandia game resort

Stel, stel nou dat je dit een saai scenario vindt, mogen we dan opteren voor een safari? Cause when in Afrika… Via de Neckermann-reisleiding is de trip zo geregeld en de staf brengt je met plezier naar het 4000 hectare tellende Bandia game resort. Het reservaat is omheind, maar verder leven de dieren er, waar mogelijk, zoals ze in de vrije natuur ook zouden doen (oké, behalve de krokodillen, die zwemmen bij het restaurant van het resort in een afgebakende zone die de illusie van Into the Wild wel een beetje tenietdoet). Kiezen kun je tussen een rondrit met een groep of privé. Waar je ook voor gaat: de rangers die je begeleiden kennen hun flora, fauna en hun pappenheimers. De hele Big Five is niet aanwezig, wel spotten we zebra’s giraffen, apen en buffels van heel, heel dichtbij. Onvergetelijk.

Ontmoet de blogger

Barts Boekje

Barts Boekje

Maartje is een Amsterdamse thirty-something met Brabantse roots. Plakboeken, folders en plattegronden vol krabbels geven haar inspiratie om over haar droomplekken te schrijven.

Lees meer

Foto's in dit Senegal artikel gemaakt door: Michel Dooijewaard

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.