Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 20-28 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode JAN-DEC adviesperiode
  • foto's 17 foto's

Op Gran Canaria heb je één weg die ertoe doet: de machtige snelweg GC1 die ontspruit in hoofdstad Las Palmas in het noordoosten en voert tot in het diepe zuidwesten, waar hij verdwijnt in de smalle straatjes van het kustplaatsje Puerto de Mogán. De afstand tussen Las Palmas en Puerto de Mogán? Zo’n 75 kilometer. En dát is nou zo leuk aan Gran Canaria: het heeft een ‘grote naam’, maar je hebt er alles – en dat is véél – vlakbij de hand.

Stranden te kust en te keur

Langs die snelweg, dus, vind je de absolute trekpleister waaraan het eiland zijn roem heeft te danken: een ruige kustlijn met witte stranden en drukbezochte badplaatsen. Vooral in het beroemde Maspalomas, met zijn kleine drie kilometer aaneengesloten zandstrand van Playa de las Burras tot Playa de Maspalomas vind je strandcultuur in optima forma (en trouwens ook in zijn roodverbrande, luid schreeuwende en hoogst vermakelijke gedaante). Zeker de moeite waard om een lange strandwandeling te maken, al was het maar omdat je dan ook de beroemde Dunas de Maspalomas tegenkomt: een beschermd natuurgebied dat zich nog het best laat vergelijken met de Sahara. Je weet wel, met van die zandgolven met windrimpels. Ik maakte er ooit een prachtige naaktfoto van een Playboymodel bij de late zon. Die moet je er maar even bij verzinnen.

Mooier gaat de zon nergens anders onder

Oogverblindende vergezichten en idyllische dorpjes

In tegenstelling tot Lanzarote, het Canarische eiland waar ik in december was, heeft Gran Canaria geen onguur maanlandschap van messcherpe gestolde pikzwarte lava. Gran Canaria is weelderig groen in het noorden, bergachtig in het binnenland, en droog en woestijnachtig in het zuiden. Een oneindig gevarieerd landschap dat zich bocht voor bocht aan je openbaart als je je met de auto op de smalle maar goed onderhouden weggetjes in het binnenland waagt. Je blíjft kijken, maar liever niet te lang, want het barst tussen de vergezichten van de piekfijne dorpjes als Tejeda (het mooiste dorp van Spanje), Teror, Arucas (prachtige Gaudí-achtige kathedraal) en – rond zonsondergang – Playa de las Nieves bij Agaete aan de westkust. Want mooier gaat de zon nergens anders onder.    

Vanuit Agaete kun je tenslotte (bij daglicht) nog door naar La Aldea de San Nicolas, vooral de moeite waard vanwege de adembenemende rit over de nieuwe weg en het uitzicht als je aankomt. Persoonlijke hoogtepunten van mijn dagje toeren: restaurant/bierbrouwerij Texeda in Tejeda, dat heerlijke geitenstoof met bonen serveert (pulled goat) en machtig bitterbier brouwt van amandelen: een plaatselijke delicatesse. En het uitzichtpunt op Roque Nublo, oftewel de wolkenrots, een gigantische monoliet die hautain uit de aarde priemt.

Voor de wandelaar, tenslotte, wemelt het van goed bewegwijzerde paden tussen plaatsjes en bezienswaardigheden. Aangezien de temperatuur veelal niet ver boven de 24 graden komt (siempre primavera – altijd lente) is het qua inspanning meestal goed te doen.

De historische mini-wereldstad Las Palmas

Ik wist het niet, maar de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria is de negende grootste stad in Spanje. Opmerkelijk, want de stad óógt niet groot. Wel kosmopolitisch, wat dan weer niet vreemd is voor een internationale havenstad die al sinds de tijd van Columbus start- en kruispunt is voor de oversteek naar de Cariben en Zuid-Amerika. De zeehaven – neem gerust een kijkje maar maak de douane niet nerveus – domineert dan ook de sfeer, die internationaal, jong en bruisend is, en een sterke comeback maakt als attractie voor de fijnzinnige toerist.

Ik kies als amateur-zeevaarder natuurlijk voor het huis van Columbus

Trek dus absoluut een dagje uit voor Las Palmas en zorg dat je zeker de historische wijken Triana en Vegueta bezoekt. Doe daar voor de broodnodige cultuurhistorie minimaal één museum uit het navolgende rijtje: het Casa de Colón, de Catedral de Santa Ana of het heerlijk stoffige Museo Canario, waar je alles te weten komt over de pre-koloniale tijd. Ik kies als amateur-zeevaarder natuurlijk voor het huis van Columbus, die hier altijd even een tussenstop maakte, onderweg naar de ontdekking van nieuwe continenten. Kijk er je ogen uit naar replica’s van de schepen, authentieke zeekaarten, en leer alles over de historische relevantie van deze felbetwiste en vaak geplunderde (onder anderen door ‘onze’ Admiraal Pieter van der Doez en zijn soldaten) wereldhaven.

- Tekst gaat hieronder verder -

Eten doe ik natuurlijk ook, en wel een eenvoudige lunch bij het beroemde Hotel Madrid, waar Generaal Franco altijd logeerde in zijn tijd (1939) als opperbevelhebber van de Canarische Eilanden – wat hij bepaald geen promotie vond – en waar hij de staatsgreep bekokstoofde die Spanje in een burgeroorlog stortte. De tapas, vooral de lokale specialiteiten ‘gerimpelde aardappel’ en ‘kroketjes’, smaken er niet minder om. Tenslotte: bezoek in Las Palmas zeker ook (de buurt rond) Playa de las Canteras, een van allermooiste stadsstranden ter wereld met een levendige boulevard en een rif dat de haaien veilig buiten houdt.

Superluxe je-hebt-niks-anders-nodig-hotels

Het is natuurlijk net wat je leuk vindt, maar voor zon, zwemmen, lekker eten en een mooi boek, hoef je op Gran Canaria in principe twee weken lang je hotel niet te verlaten. Boek gewoon een kamer in één van de – veelal recente – überluxe resorts, die mij nog het meest doen denken aan de beroemde themahotels in Las Vegas, waar ook alles – in termen van luxe verwennerij – in het werk wordt gesteld je binnen te houden en alle besef van tijd en geld te doen verliezen.

Ik logeerde in een suite met privézwembad(je) in het gigantische Afrikaans getinte Lopesan Baobab Resort in de badplaats Meloneras, een flinke steenworp van het strand, ter hoogte van de vuurtoren van Maspalomas en vlakbij de beroemde duinen. Een prachtige ambiance. Zwembaden, strandstoelen en bars te kust en te keur, buffet- en à-la-carterestaurants van uitstekende kwaliteit, een serviceniveau waar je u tegen zegt, en – mocht je ze (mee) hebben – volop vermaak voor de kinderen.

Volwassenen kunnen aan hun lichamelijke conditie werken in een sportschool van olympische afmetingen of zich laten verwennen met massage en beauty-behandeling in het Beauty Center. Als je dan ook nog, zoals ik, voor het Lopesan Unique-pakket hebt gekozen, heb je de beschikking over een ‘eigen’ Unique-zwembad met ‘eigen’ stoelen, een ‘eigen’ (ontbijt)restaurant, overal voorrang, gratis wifi, een krant uit eigen land, Nespresso op de kamer en één gratis wellness-circuit in de Corallium Wellness Spa in het Costa Meloneras resort aan de overkant. Zoals gezegd: je hoeft in principe de deur niet uit.

Dingen die je óók nog kunt doen (maar misschien niet direct bij je opkomen)

Al was het maar omdat ik ‘duikboot’ nu kan schrappen van mijn bucketlist

Tochtje duikboot

Een tochtje in een onderzeeboot! Geloof het of niet: twintig meter diep langs scheepswrakken en visjes, vanuit de haven van Puerto de Mogán. Helemaal leuk met Engelse dames van zekere leeftijd en een hoop extra ballast, die het minder eng vonden dan ik, zeker toen de schipper tegen een rotsblok botste. Toch had ik mijn Submarine Adventure niet willen missen, al was het maar omdat ik ‘duikboot’ nu kan schrappen van mijn bucketlist.

Aquarium Poema del Mar

Het is de allernieuwste mega-attractie op Gran Canaria, dat toch al niet verlegen zit om themaparken: Poema del Mar, een gigantisch aquarium-complex in de haven van Las Palmas, waar je wordt meegevoerd door drie zones in grote hallen, de jungle, het rif en de diepzee, waar je kunt zien hoe het er in die ecosystemen toegaat. Klinkt saai, is het allerminst. Denk aan 240 soorten vissen, waarvan een flink aantal met uitsterven is bedreigd, een diepzee-aquarium met een gebogen wand van 38 bij 7 meter acryl van 39 centimeter dik en 4,5 miljoen liter water. Alles natuurlijk met het oog op duurzaamheid en natuurbehoud. Perfect voor een verloren uurtje!

Wellness behandeling

Een Thalasso-behandeling. Wat? Precies. Je wordt ingesmeerd met warme modder, ingewikkeld in keukenplastic en bedekt met warme handdoeken. En dan lekker een kwartier marineren. Het is niet echt iets voor mensen met claustrofobie, maar je huidje is weer helemaal poezelig en je bloedsomloop gaat als een malle. In het Hotel Cordial Mogán Playa, waar ik de behandeling ‘onderga’, kun je vooraf of vervolgens genieten van alle faciliteiten van de spa, lekker eten aan het zwembad en bidden in het beeldschone kapelletje.

Jan nog even kort over Gran Canaria...

Ontmoet de blogger

Jan

Jan

Jan Heemskerk (‘ergens in de 50’) is oud-hoofdredacteur van Playboy, koffieleuter bij Koffietijd en medeopperhoofd van mannenplatform meneren.nl

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.