Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 26-30 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode OKT-MRT adviesperiode
  • foto's 16 foto's

Senegal is hot. Op de lijst van Lonely Planet staat Dakar op nummer 7 van steden die je moet bezoeken in 2019. Michel bezocht dit Afrikaanse land aan de westkust van Afrika (ietsje verder vliegen dan de Canarische Eilanden) en verbleef in een strandhotel in de badplaats Somone. Het bleek een ideale uitvalsbasis om - naast het relaxen op het strand en bij de zwembaden - een aantal mooie dingen te ondernemen. Hij deed een dagje safari(!), bezocht hoofdstad Dakar, ging naar de chaotische visafslag van M’bour en verkende de omgeving per buggy.

Hoe cool?! Op safari tijdens je strandvakantie

Hier kan het, een dagje safari tijdens je strandvakantie. Hoe tof is dat? Vanuit veel toeristenhotels ben je in een half uur bij de ingang van het park Bandia Reserve. Je mag dit park weliswaar niet vergelijken met een safari in bijvoorbeeld Kenia, maar wel erg leuk om mee te pakken.

Bandia is een gebied van 3500 hectare - zeg 7000 voetbalvelden - waar met succes inheemse Afrikaanse diersoorten zijn geherintroduceerd. Allerlei beesten lopen er los rond. Geen grote roofdieren echter. Althans, er is wel een krokodillenvijver en ook nog een hyena, maar die zijn dus afgesloten van de rest van de dieren (en de mensen). Hierdoor eventueel ook een mooie safari om met je kinderen te maken.

De brutale struisvogels en gracieuze giraffen waren mijn favorieten vandaag. Bij een van de struisvogels mochten we zelfs nog even uit de wagen en dan zie je pas echt hoe groot - en grappig lelijk - zo'n beest is. Daarnaast konden we genieten van zebra’s, buffels, antilopen, aapjes, kleurrijke vogels en een grote varaan. Er schijnen ook nog een paar neushoorns te bivakkeren, aan ons hebben ze zich echter niet laten zien.

In Dakar zijn het de dames die de stad kleur geven met hun opvallende gewaden

Een kijkje in het (heftige) verleden van Dakar en Gorée

Door zijn ligging op de meest westelijke punt van Afrika is de hoofdstad Dakar een belangrijke havenstad voor handel met Europa en Amerika. Het trieste is dat Dakar daardoor ook een van de grootste slavenhandel centra was van de 16e tot de 19e eeuw. Het eiland Gorée, vlak voor de kust in de baai van Dakar, speelde hierbij een belangrijke doorvoerrol.

Wanneer ik alleen aan de wandel ga op Gorée passeer ik winkeltjes, kraampjes en galerietjes en praat hier en daar een paar zinnen met de locals op mijn beste Frans: bonjour, ca va, il fait chaud. Natuurlijk willen ze wat aan je verkopen, maar het valt me op dat de positiviteit hier overal overheerst. Het slavenhuis (Maison des Esclaves) zou je moeten bezoeken wordt me verteld. Ik heb echter al te lang rondgedwaald op het fotogenieke Gorée en de boot naar Dakar vertrekt.   

In Dakar zijn het de dames die de stad kleur geven met hun opvallende gewaden. De mannen zijn duidelijk minder met mode bezig. De jonge kinderen in hun blauwe schooluniformen zijn de opvallende vrolijke noot, goedlachs en in voor een dolletje. De wachters van het presidentieel paleis zijn streng, foto’s mogen absoluut niet worden gemaakt op deze plek. Bij de rondslenterende straatverkopers kun je terecht voor wat je maar wilt. Een autostuur of ruitenwissers nodig, no problem, ze hebben het.

Overal zware geuren die vaak niet thuis te brengen zijn

Rauwe vis, harde jongens, krachtige dames

Via een doolhof van straatjes en pleintjes verkennen we - in de heel vroege ochtend - het Senegalese leven in de plaats M’bour. Een palet aan kleuren en geuren. Dames die allerhande koopwaar aan de man brengen. Overal zware geuren die vaak niet thuis te brengen zijn. Ik zie grote stapels zakken uien uit onze eigen Flevopolder. De hitte doet ze geen goed. De bewoners zijn er evengoed dol op. Iedereen draagt zijn steentje bij, de kinderen helpen met een schoonmaakklusje. Alleen de allerkleinsten dutten stevig ingewikkeld op mama’s rug.

We naderen de waterkant en staan midden in een georganiseerde chaos van vissersboten en de vangst die in grote kratten aan land wordt gebracht door sterke mannen, vrouwen die ijverig de vis schoonmaken en klanten die hun maaltje bij elkaar scharrelen. Geen enkele toerist, behalve wij.

- Tekst gaat hieronder verder -

Een relaxte basis

Ons hotel Royal Horizons Baobab ligt wel erg fijn aan het strand en je hoeft niet bang te zijn om een van de zwembaden in te springen, het water is aangenaam. En niet onbelangrijk, het eten is goed en de kamers hebben airco.

Je kunt ook eenvoudig de directe omgeving verkennen. Wij maakten een gave buggy-tocht en voeren voor 8 euro per persoon - na een beetje afdingen - met een bootje vanaf het strand langs de rand van het vogelgebied van Somone waarbij we Pelikanen en een arend zagen.

En onthoud, no stress in Senegal…

Kortom, bepaal zelf hoeveel Afrika/Senegal je wil ervaren

Vanuit je resort kun je leuke dingen doen om de directe omgeving te verkennen. Een safari zou ik willen bestempelen als ‘must’. Wil je wat meer van Senegal zien dan is een bezoek aan Dakar en het slaveneiland Gorée een goed idee. Wil je een heftige Afrika experience dan is een georganiseerd bezoek aan de visafslag van M’bour iets dat je nooit zult vergeten. En onthoud, no stress in Senegal…

Ontmoet de blogger

Michel

Michel

Al zijn hele leven werkzaam in het toerisme en door de jaren heen aardig wat plekken bezocht die hij vaak heeft vastgelegd met zijn fotocamera.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.