Logo

De stad van de barok en Vlaamse Meesters: Antwerpen. In een groots festival staat dit jaar haar bekendste inwoner centraal: Peter Paul Rubens. Evert van Os neemt samen met zijn vrouw Adrienne en zoon Krijn een kijkje en daarnaast genieten ze van de bourgondische sfeer, de vele winkels en trappen een balletje tussen de locals.

Bruisende en borrelende barok

Zonder enige twijfel is Antwerpen de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen. De rijke historie en Vlaamse Meesters als Rubens, Bruegel en Van Eyck hebben de plaats veel gebracht. Reden om uit te pakken met een gedurfd en overdadig programma dat van 1 juni 2018 tot begin 2019 oude en nieuwe barok doet clashen en borrelen. Van de Gouden Eeuw tot hedendaags en van beeldende kunst tot podiumkunst, alle kunstvormen doen mee. Vaandeldrager van dit programma is Peter Paul Rubens (1577-1640) en een bezoek aan ‘zijn’ Rubenshuis is een must. Het is eigenlijk een woonhuis dat door de meester zelf is ontworpen in Italiaanse renaissancestijl.

Iedereen die dit museum bezoekt, zal onder de indruk zijn van alle topkunst hier. Behalve werk van de maestro zelf, vind je er een collectie met schilderijen van Tintoretto, Titiaan en Anthony Van Dyck. Dit ‘Italiaanse Palazzo aan de Schelde’ ademt helemaal de sfeer van vroeger. Voor kinderen is het extra leuk doordat je echt een heel goede indruk krijgt hoe de Vlaamse Meester zelf daar heeft geleefd, omdat je door zijn vertrekken – van zijn slaapkamer naar zijn woonkamer – loopt.
Als klap op de vuurpijl wordt op de dag van ons bezoek een zelfportret van Rubens na een grondige restauratie onthuld. Ik leg mijn zoon uit dat Peter Paul Rubens slechts vier zelfportretten maakte in zijn leven en dat dit er een van is. Vol ongeloof maakt Krijn minstens zo veel selfies van zichzelf bij het portret. Ik word geïnterviewd door de lokale pers over mijn bevindingen.

Naast het Rubenshuis heeft Antwerpen nog een ongelooflijk groot cultureel aanbod. Bijvoorbeeld de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die met zijn 123 meter hoge toren het hoogste gebouw van Antwerpen en tevens als kerk de grootste van de Lage Landen is. De kathedraal is een enorme schatkamer met kunstwerken van onder anderen Rubens. Een aantal hoogtepunten uit de collectie van het Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten (KMSKA) zijn nu hier te zien en tonen zich als een Belgisch strip vol met Bijbelse verhalen. Een andere aanrader is het Museum aan de Stroom (MAS) in het oude havengebied. Dit nieuwe museum herbergt onder meer de collectie van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Leuk om met kinderen de historische bootjes te gaan bekijken.

Macarons, shorts en vogelvetbollen

De zaterdag beginnen we met een shoprondje, want voor wie lekker wil winkelen is Antwerpen ook dé stad. Vanuit het centraal station loop je zo de Meir op. De grote centrale (autovrije) straat met alle bekende winkels. Wij brengen in deze weinig originele winkelstraat alleen een snel bezoekje aan een van Antwerps mooiste winkels, Princess. Parallel aan de Meir loopt Hopland, die overgaat in de Schuttershofstraat, de chique winkelstraat van de stad. Je vindt daar bijvoorbeeld de winkels van Chanel en Hermès, maar ook van de Parijse macaronspecialist Ladurée. We snoepen alle drie van een macaron én slaan een voorraadje in voor thuis.
Gelukkig zijn hier ook lokale winkels, zoals die van Essentiel. Net iets betaalbaarder, Vlaams en helemaal on trend. Vroeger was dit merk voor mijn vrouw een reden om naar Antwerpen te gaan, maar is tegenwoordig ook gewoon in Amsterdam te koop. Het was echter onze zoon die als eerste in deze straat een aankoop deed, een hele vette short van het Antwerpse merk SVNTY.

Gelukkig zijn er genoeg straatjes met dit soort lokale leuke winkels in Antwerpen, dus lopen we door via de Huidevetterstraat en het Lombardenvest naar de Steenhouwersvest. Vooral in deze laatste straat zijn mooie boetiekjes, zoals Damoy voor grote meisjes, Kid voor de kleine meisjes en jongens. En als je toch daar in de buurt bent, loop dan eens binnen bij ‘t Stad Leest. Een heerlijke boekenwinkel, waar je gewoonweg iets móét kopen. Wij hebben er ooit ‘onze’ Le Petit Prince gekocht. In ditzelfde buurtje vind je de vrijdagmarkt, onze ontdekking van het weekend, met een heuse mannendesignervintagewinkel (Vrijdagmarkt 6). Terwijl ik langs de rekken dwaal, shopt mijn vrouw aan de overkant van het plein bij Studio Helder. Daar hebben ze onder andere een zelfgemaakte vogelvetbol in de vorm van een hand, waardoor de vogels de hele winter uit onze hand zullen eten.

- Tekst gaat hieronder verder -

Omdat mijn vrouw nou eenmaal een grote interesse heeft voor mode, brengen we normaal gesproken een bezoekje aan het ModeMuseum (MoMu) in de Nationalestraat. Dat zit er nu niet in, maar gelukkig kan ze zich nog wel vergapen aan al het moois in de winkel van Dries Van Noten, de man die bekendstaat om zijn mooie stoffen en die met vijf tijdgenoten Antwerpen op de internationale modekaart heeft gezet. De Antwerpse Zes, worden deze belangrijke ontwerpers uit de jaren 80 van de vorige eeuw genoemd. Een van de andere zes is Anne Demeulmeester. Haar winkel vind je in de buurt ’t Zuid, waar meer interessante mode- en interieurwinkels zijn.

Borrelen en balletjes trappen

Ons hotel ligt in de buurt Zurenborg, het centrale plein van die wijk is de Dageraadplaats. Op vrijdagmiddag is het daar een drukte van jewelste, met papa’s en mama’s die lekker aan het borrelen zijn en kinderen die er een balletje trappen, basketballen of gewoon lekker schommelen. Trendy onder de Antwerpenaren, maar nog onontdekt door de toeristen. Gelukkig hebben wij ook onze bal bij ons en kunnen we ons mengen tussen de locals op het plein. Hier worden we afgemat door Krijn. Zowel aan het plein als in de straten er rondom heen vind je meer dan genoeg restaurantjes. Moe van het sporten eten we in de besloten tuin van restaurant Le Dix in de Stierstraat. Dit charmante restaurant in een mooi woonhuis heeft een kleine, maar lekkere kaart met dagverse seizoensgerechten.

De volgende dag lunchen we aan de Schelde, vlak bij de steenhouwersvest en vrijdagmarkt. Waar kun je dat beter doen dan bij het Restaurant aan de Stroom, oftewel RAS? We eten er heerlijk in dit bijzonder ontworpen gebouw.

Voor de zaterdagmiddagcocktail – maar ook het diner of de zondagbrunch – is de Leopold de Waelplaats een uitstekende keuze. Gelegen in ’t Zuid, momenteel een van de hipste wijken van Antwerpen met superveel leuke cafeetjes, cocktailbars en goede restaurants. Een van onze persoonlijke favorieten zit daar ook vlak bij, aan de Marnixplaats, restaurant Fiskebar waar je heerlijk vis eet! Met de tegeltjes op de muren, de krijtborden met de menukaart en de vintage meubelen zorgen voor een gezellige en warme sfeer.

Last but not least is de opkomende buurt ’t Eilandje. Deze historisch havenbuurt heeft de laatste jaren een geweldige ontwikkeling doorgemaakt met veel hippe strandtenten en restaurants. We genieten enorm van het terras en keuken van Lazy Jack met zicht op het water.

Antwerpen voor kids

Om deze stad goed te leren kennen is het ideaal om fietsen te huren. Bij het station zijn verschillende verhuurbedrijven. Met voldoende afwisseling en een aangepast tempo biedt Antwerpen genoeg vertier voor alle leeftijden. Mocht het gaan regenen, dan is het ook aan te bevelen om naar het prachtige station te gaan. Hier vind je ook het indoorpretpark Comics met alle Belgische striphelden. Als de zon weer gaat schijnen snel naar buiten voor de mooiste 19e-eeuwse dierentuin van de wereld. Ons weekend is hiervoor te kort en we hebben te mooi weer om ook hier nog langs te gaan. Gelukkig zijn overal lekkere ijsjes en Vlaamse frieten te koop.

Ontmoet de blogger

Evert

Evert

Evert van Os is algemeen directeur van het theater en museum van Singer Laren. Maar ook reislustig, wanneer mogelijk geniet hij van korte en langere trips.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.