Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -2 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 27-32 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode NOV-MRT adviesperiode
  • foto's 10 foto's

Waar gaan we heen om de Nederlandse kou te ontvluchten? Skip de Spaanse eilanden dit jaar – denk een tikkie exotischer. Aan de westkust van Afrika, omsloten door Senegal, ligt een prachtig landje met een tropisch klimaat, een natuur waar je u tegen zegt, bijzonder vriendelijke mensen en genoeg bezienswaardigheden. Vanuit je hotel aan het strand kun je zo op safari om krokodillen, apen en opvallende vogels te spotten en die lokale Afrikaanse markten houden je ook wel even zoet. Yes, we hebben het over Gambia, de 'Smiling Coast of Africa'. Wij vertellen je wat te doen!

Natuur: mangroves, jungles en hon-der-den vogels

Flamingo's aan de horizon, hier en daar krokodillenpoel, bomen van duizend jaar oud en tien meter breed (ja, Google maar eens op baobab tree): die natuur in Gambia is wel even andere koek dan we in Nederland gewend zijn. In dit Afrikaanse land maak je tours door jungles, door mangrovebossen en over uitgestrekte rivierdelta's. En daar kom je uiteraard diverse kleurige en exotische dieren tegen.

Zo komt vooral de vogelliefhebber hier aan z'n trekken. In de mangroves fladderen gerust honderden soorten vogels in allerlei kleuren om je heen. Gieren, kraanvogels, lepelaars, arenden, uilen... Moeten we nog even doorgaan? Tip: maak van tevoren een bingo en spot ze allemaal! De Big Five zal je er niet tegenkomen, maar er lopen wel zat apen, zeeschildpadden, krokodillen, krabben en reuzenhagedissen rond. En wie weet loop je in de Gambia-rivier wel een nijlpaard tegen het lijf.

Gambia heeft een aantal nationale parken, waarvan Bijilo National Park en Makasutu Culture Forest aanraders zijn. Een gids leert je tijdens een tour graag over de vele planten en bomen die een geneeskrachtige werking zouden hebben. Nog een uittip: ontdek Gambia per boot. Op de Gambia-rivier streep je nóg meer vogelsoorten van je bingokaart af, zoals pelikanen, ijsvogels, reigers en flamingo’s.

De geuren en kleuren van Gambia

Ook op cultureel gebied zijn er in Gambia genoeg bezienswaardigheden. De hoofdstad van Gambia is Banjul, de kleinste hoofdstad van Afrika. Deze stad ligt op een schiereilandje aan de monding van de Gambia-rivier en is via de Denton Bridge of met een veerpont vanaf het vasteland te bereiken. Al een avontuur op zich! De witte koloniale huizen in de stad doen je denken aan de tijd dat Gambia nog een Britse kolonie was.

Must-sees in Banjul zijn de Grote Moskee, Russel Street en de gigantische poort Arch 22, met zijn 35 meter het hoogste gebouw van het land. Beklim deze voor een prachtig uitzicht over de zee, rivier en stad. Op de bruisende Albert Markt slenter je gerust de hele dag rond tussen allerlei soorten kleurige kleding en sieraden, glimmende nephorloges, gevlochten manden en veel meer leuks om mee naar huis te nemen.

- Tekst gaat hieronder verder -

Banjul is de hoofdstad van Gambia, maar Serekunda is zeker tien keer zo groot. Ook hier is de lokale markt een feestje om te bezoeken. Ideaal om je afdingvaardigheden te oefenen. En het mooie is: overal waar je bent voel je die heerlijke, no-stressmentaliteit van de Afrikanen. Vergeet ook niet van de typisch Afrikaanse keuken te genieten: hier serveren ze vooral overheerlijke zee- en riviervissen.

Mocht je nog tijd over hebben, bezoek dan de dorpjes Wassu en Kerr Batch. Bij deze plaatsen staat een miniversie van Stonehenge, een cirkel van grote stenen dus. Het schijnt dat prehistorische stammen hier hun krijgers begroeven. Hmmm, mysterieus...

Zon, zee, zaligheid

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitgestrekte stranden. In Gambia is het vrijwel altijd lekker weer en het ligt ook nog eens aan zee: een ideale winterzonbestemming dus. Strijk bijvoorbeeld in de toeristenplaats Kotu neer op een strandlaken of bedje op het witte zand en gluur vanachter je zonnebril naar de palmbomen, het heldere water en de rotsen. Hier vermaakt de zonliefhebber zich wel even. Tip: lang niet alle stranden hebben een bar of winkel in de buurt, dus houd er rekening mee dat je zelf eten en zonnebrandcrème meeneemt.

Naast ultiem zonnebaden kun je in de buurt van de stranden vaak ook verschillende watersporten beoefenen, zoals waterskiën en surfen. Of ga op tour om dolfijnen te spotten!

Ga vooral in de wintermaanden (november t/m maart) naar Gambia, want van juni t/m september is het regenseizoen. Dit betekent dat het vooral aan het eind van de middag of na zonsondergang flink kan gaan regenen.

Hotels in Gambia

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.