Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -2 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 24-28 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode OKT-APR adviesperiode
  • foto's 16 foto's

We wilden naar de zon! Wat een rotweer was het hier, regen, regen en nog eens regen, not my cup of tea… Maar waarheen? Op de Canarische eilanden en in Egypte ben ik regelmatig geweest dus ik wilde wel eens wat anders. En daar kwam de Gouden Tip: Kaapverdië. Iets verder vliegen dan de Canarische eilanden, 6 uur, en heerlijk strandweer in de winter. Ok leuk! Maar wat is daar dan te doen? Nou dat zal je nog verbazen!

Kennismaking met Sal

Wij vertrokken direct na Nieuwjaarsdag naar het Kaapverdische eiland Sal en ik kan je vast verklappen dat we volop hebben genoten. Het eiland doet nog steeds heel Portugees aan ondanks dat het al sinds 1975 onafhankelijk is verklaard. Ook de Braziliaanse invloeden zijn onmiskenbaar en die zie je vooral terug in de brassbands en capoeira die hier regelmatig wordt opgevoerd. De Kaapverdianen zijn prachtige en zeer vriendelijke mensen. Het motto op de eilanden is No Stress. En dat zie en lees je overal terug, zelfs op de armbandjes met leuke kraaltjes die mij terug deden denken aan mijn jeugd.

Overnachten in Sal Vila Verde

Wij verbleven in het heerlijke Sal Vila Verde met zijn goed ingerichte appartementen. Lekker rustig, met een zwembadje en een minimarktje in het complex zelf, en toch niet al te ver overal vandaan. Naar het strand en het centrum van Santa Maria rijden regelmatig shuttlebusjes en die zijn gratis. Een taxi was ook prima te krijgen en die brengt je voor 5 euro.

Bekoorlijke badplaats Santa Maria

Santa Maria was voor ons een zeer aangename verrassing. Een erg schattig dorpje waar alles zich afspeelt rondom het plein bij de kerk. Overdag kun je hier prima shoppen. Hoewel er niet heel veel winkeltjes zijn hebben wij diverse boetiekjes gevonden waar erg leuke kleding en andere spullen werden verkocht. Wel altijd afdingen natuurlijk! De meeste winkels zijn gelukkig ’s avonds ook nog tot laat open, want Santa Maria komt na zonsondergang pas echt tot leven… Heerlijk om door de leuke straatjes met de vele barretjes en restaurantjes te slenteren. Iedereen neemt het motto No Stress erg letterlijk.

Om niet in de geijkte toeristische restaurantjes terecht te komen heb ik wat leuke tips voor je. Visliefhebbers als we zijn, kwamen wij hier helemaal aan onze trekken met de vele octopus en tonijn op de menukaarten. Deze restaurants zijn iets lastiger te vinden maar absolute aanraders:

Le Privé: erg sfeervol restaurantje dat eigenlijk niet veel meer is dan een keuken met een binnentuin, waar vaak ook livemuziek is.
Chez Pastis: dit is een zeer gezellig en knus plekje tussen twee panden in waar de klimop fungeert als dak en waar 10 tafeltjes staan. Gelukkig draaien ze hier 2 shifts per avond waardoor er ongeveer 50 mensen totaal terecht kunnen.
Marea: iets verder uit het centrum vind je dit terrasrestaurant. Wij dachten al dat we verkeerd gelopen waren toen we het ineens ontdekten. Hier had ik mijn allereerste octopus carpaccio ervaring, die ik iedereen kan aanraden.

Bij deze 3 restaurants geldt wel, reserveren is een must! Loop dus de avond of middag voor je er wilt eten even bij ze langs, dat voorkomt teleurstelling.

Drink je graag een wijntje bij het eten dan is het goed om te weten dat het in verhouding vele malen goedkoper is om een fles te bestellen in plaats van losse glazen. Ik heb zelf meegemaakt dat 2 glazen al duurder uitkwam dan een hele fles.

Wil je lekker ontbijten of lunchen, ga dan naar Cape Fruit. Zittend op houtenpallets met relaxte lounge muziek en felgekleurde kussens geniet je van de lekkerste smoothies, broodjes en salades.

Gewoon een lekker drankje en even dansen op livemuziek met de locals kan het beste bij Ocean café, direct aan het plein. Waar ze overigens ook prima pizza’s serveren.

Verkenning van het eiland Sal

De hoofdstad Espargos ligt midden op het eiland aan de enige verharde weg die dwars over het eiland loopt. Midden in de stad ligt een heuvel waarvandaan je mooi uitzicht hebt over bijna het hele eiland. We hebben hier even rondgewandeld, maar vonden de stad verder niet bijzonder interessant en zijn snel verder gegaan naar Palmeira. Daar hebben we vooral genoten van de visafslag waar het een drukke bedoening was. Vissersbootjes blijven komen en de mensen staan op de wal klaar met hun escudo’s om de verse vis direct te keuren en te kopen.

Na dit schouwspel gingen we verder naar Buracona, het blauwe oog, waar we als echte dare-devils het verkoelende water in zijn gedoken. Om de dag af te sluiten zijn we nog een tijdje gaan drijven in Salinas de Pedra Lume. Deze zoutmijnen liggen in de krater van een oude vulkaan waar zeewater wordt omgezet in zout. Omdat het eiland zo klein is kun je dit allemaal prima in een dag doen.

Kitesurfen met kampioenen

Op Sal kun je heel goed windsurfen en je vind hier ook de perfecte omstandigheden om als beginnende kitesurfer te oefenen. De oud wereldkampioen kitesurfen van 2008, Mitu Monteiro, heeft op het toepasselijke kitebeach een bar/restaurant waar het wemelt van de sportieve watersporters en kijkers zoals wij. Mitu is echt nog een Koning in de kitesurf wereld laten een paar Nederlandse fanatiekelingen ons weten. Hij komt nog regelmatig voorbij op de populaire kiteforums zoals Kitehigh en Hanglos. Ze vertellen ons dat hier de allerbeste wind van november tot mei te vinden is en dat ze hier regelmatig komen omdat deze kitesurfspot dichtbij is in vergelijking met andere plekken wereldwijd. Ze vertelden ons ook dat het langzaam aflopende strand uitermate geschikt is voor mensen die het kiten nog niet zo goed onder de knie hebben.

Wij hebben ons alleen aan een hapje en een drankje gewaagd en genoten van de kleurenpracht aan zeilen die hier van zonsopgang tot zonsondergang voorbij scheren. Uiteraard ook nog een foto met de voormalig wereldkampioen gemaakt.

Ontmoet de blogger

Hanita

Hanita

Haar nieuwsgierigheid, talenknobbel en oprechte interesse zorgt ervoor dat ze makkelijk contact maakt met de lokale bevolking en andere reizigers.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.