Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 18-36 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode JAN-DEC adviesperiode
  • foto's 13 foto's

Ergens in de verte hoor ik geroezemoes als ik wakker word. We zijn gisteravond laat aangekomen in onze traditionele riad in het hart van de stad, en eerlijk gezegd weet ik nog niet zo goed waar ik nu eigenlijk precies ben. Ja, in Marrakech, maar ik heb me nog niet kunnen oriënteren en de wirwar van straten is me niet bijgebleven. Wel maakt mijn hart een klein vreugdesprongetje als ik mijn bed uit stap, de riad is magischer dan magisch.

Er wordt me een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld en de gastvrouw moet lachen om mijn reactie op de hoeveelheid ervan. Ontbijten vinden ze hier belangrijk, en verwennen nog veel meer, vertelt ze me. Maar zonder klagen eet ik het verse brood en de pannenkoekjes op. Ik kan maar beter goed verzadigd op pad gaan.

Midden in de soek van Marrakech

Ik doe de deur open en een vlaag van warmte komt me tegemoet. Ik sta dan ook meteen midden in de dagelijkse handel van een Marokkaanse soek. Oude vrouwtjes zitten op krukjes naast hun spulletjes, kinderen rennen door de steegjes en mannen schreeuwen lachend het een en ander naar elkaar. Dat is het grote voordeel van een riad; deze traditionele accommodaties zijn zo rustig van binnen dat je nauwelijks door hebt dat je zo centraal verblijft.

Door de soek kun je eindeloos struinen en ik koop wat leuke souvenirs voor thuis. Afdingen is hier de standaard, dus ik ben blij dat mijn vriendin goed Frans spreekt. De basis van Engels kunnen Marokkanen zeker, maar wanneer het aankomt op onderhandelen schakelen ze liever over op hun moedertalen Arabisch of Frans. Ik merk dat dat ook een stukje respect is – ze waarderen het als je je aanpast en dat is niet meer dan logisch. Uiteindelijk verlaten we ieder winkeltje met een knuffel en een brede glimlach van zowel ons als de verkoper. Ik kan mezelf hier uren vermaken!

Een sapje op het plein en drankjes op dakterrassen

Na een paar duizend stappen komen we ineens uit op het toeristische plein Djemaa el Fna, waar tientallen jus d’orange stalletjes zich hebben verzameld. Daar ben ik aan toe! Het is pas 11 uur maar de temperatuur werkt zich in snel tempo omhoog. Een verfrissend sapje gaat er dan ook zeker in, en de keuze hier is te over. Verder is het plein gevuld met straatartiesten en is het een gekrioel van mensen. Ook heb ik vanaf hier direct uitzicht op de imposante Koutoubia Moskee.

De rest van de dag besteden we aan rondstruinen, praatjes maken met locals en drankjes doen op dakterrassen. Want ook die zijn er hier te over!

- Tekst gaat hieronder verder -

In de avond keren we, op advies van onze gastvrouw van de riad, terug naar het plein. Ineens is het grote oppervlakte van het plein opgevuld met tientallen, misschien wel honderden stalletjes met streetfood, livemuziek en héél veel mensen! Ik kijk m’n ogen uit en ruik overal heerlijke gerechten. Uiteindelijk schuiven we aan bij een enthousiaste kok die zijn nieuwe recept voor couscous wil laten proeven. Het voordeel van de stalletjes is dat je relatief kleine porties krijgt. Zo kun je overal iets proeven! Absoluut een aanrader, de sfeer is geweldig ’s avonds. Ook treden straatartiesten op. Let wel: als je ook maar even blijft kijken, verwachten de artiesten wel een fooi.

Uitstapjes vanuit Marrakech

Marrakech is natuurlijk nog veel meer dan alleen de soek. Zo kun je de Majorelletuin niet overslaan. Dit is een botanische tuin van Yves Saint Laurent met onwijs veel mooie, zeldzame flora uit maar liefst 5 continenten!

Ook vind je in deze stad de bekende leerlooierijen. Als je een zwakke maag hebt, kun je beter je neus even dicht houden, want voor de geur hoef je hier niet te komen. Wél natuurlijk voor het zien van deze lokale productietechnieken.

Ik maakte ook een uitstapje naar het Atlasgebergte, naar de schoonheid van Cascade d’Ozoud, zo’n 3 uur rijden van de stad. En dat is het echt meer dan waard! Je loopt van boven naar beneden en onderweg is er nog een leuk restaurantje waar de apen gewoon op je tafel komen zitten. Absolute aanrader voor een dagtrip. Enne.. vergeet je bikini of zwembroek niet, want het water is hier heerlijk!

Marrakech en magisch horen wat mij betreft in één zin. Deze stad is veelzijdig en nog heel authentiek, ook al neemt de populariteit voor Marokko steeds meer toe. Spijker je Frans een beetje bij en laat je vooral leiden door de lokalen, dan ontdek je deze stad op z’n best en kom je op de meest goede plekjes in de soek.

Ontmoet de blogger

Rianne

Rianne

Ze reist, schrijft en gooit met gewichten in de sportschool. Rianne (22) is altijd op zoek naar de tofste, actiefste en mooiste reisjes binnen een beperkt budget.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook