Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland +3 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 25-31 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode NOV-MRT adviesperiode
  • foto's 21 foto's

Dubai: beelden van ‘groot, groter, grootst’ komen gelijk in je op en 'het kan allemaal niet gek genoeg’. Dat klopt ook wel, maaarr Dubai is echt meer dan dat, verrassend meer zelfs. Onze blogger Michel vloog er heen en laat je 3 verschillende kanten van Dubai zien. Benieuwd?

Het authentieke Dubai

Van het moderne Dubai met al zijn uitspattingen zie je zo nu en dan wel wat langskomen. Het oude Dubai is echter veel meer een mysterie. Tenminste, voor mij wel. Ik was dus erg benieuwd toen ik op pad ging. Omdat Deira een van de oudste delen is van Dubai - en vroeger het handelscentrum - besloot ik om vroeg in de ochtend de metro te nemen naar deze wijk. Op het station werd het vrij snel duidelijk dat ik een toerist ben. Toen de deuren open gingen van de metro staarden alleen damesogen mij aan. Blijkbaar stond ik op een plek waar mannen niet mogen instappen. Even snel doorlopen dus naar een andere deur om daar in het gemengde deel mee te reizen.

Vanaf station Baniyas Square loop ik zo veel mogelijk langs de Dubai Creek om me te kunnen vergapen aan de hoog opgestapelde handelswaar en mannen die er mee sjouwen. Veel elektronica, maar ook een snel uitziende boot en ander gekkigheden. In de Old Spice Souk dwaal ik een tijdje rond en waan ik me in de smalle straatjes van het oude Arabië. Uiteraard heel veel soorten kruiden, maar ook kleding en alles wat men verder nodig heeft om te leven.

Het is een aanrader om hiervandaan een taxibootje te nemen naar de overkant. Vanaf Deira Old Souq station vaar ik samen met de lokalen voor ongeveer een euro naar het Bur Dubai Marine Transport Station. Daarvandaan loop ik zo de kleurrijke Bur Dubai Souk in. Eerst heel Arabisch maar als ik doorloop en de straatjes smaller worden realiseer ik me plots dat het veel meer hindoeïstisch aandoet qua sfeer. Met een beetje navigeren op de gok kom ik via wat steegjes uit bij de Grote Moskee en het Al Fahidi Fort met het Dubai museum. Nog even een geschiedenislesje van-toen-tot-nu en ik ben helemaal op de hoogte van Dubai.

Een apart maar zeer vermakelijke aantal uurtjes

Het moderne luxe Dubai

Een kant van Dubai die ik uiteraard wil zien - en die ook niet is te missen - is het nieuwe Dubai waar alles kan. En hier is alles groot, echt groot. Toen we Dubai Marina inliepen was ik echt wel even onder de indruk van het zicht op alle wolkenkrabbers en de luxe jachten. Dubai noemt dit zelf het grootste watersport- en woonproject ter wereld. Ik kan me er iets bij voorstellen.

In de avond ga ik vanuit de Dubai Marina ook nog mee op een dinner cruise. Maar dan op zijn ‘Dubais’. Een boottocht inclusief warm buffet en heerlijk kitsch luidruchtig entertainment met lichtgevende dansende derwisjen en ook nog een zangeres die in een karaoke bar niet zou misstaan. En dat terwijl je uitkijkt op het nachtelijke Dubai met al zijn lichtjes. Een apart maar zeer vermakelijke aantal uurtjes kan ik je zeggen. Aanrader!

Een ander mooi voorbeeld is het bekende Palm Island. Hier staat ook het vijf sterren hotel Atlantis The Palm. Indien deze wat boven je vakantiebudget is dan kun je toch een kijkje nemen. Met de Palm Jumeirah monorail ging ik dus - net als veel anderen - van het vaste land naar de palm. Het was een beetje dringen af en toe bij de ramen, maar toch wel leuk om te doen. Tip: mocht je een bezoek brengen aan het indrukwekkende waterpark Aquaventure dan is deze monorail een leuke vervoersoptie en sla je meteen twee vliegen in een klap.

Mag het een winkelcentrumpje meer zijn? Laat dat ‘pje’ maar weg, want in de winkelcentra in Dubai kun je urenlang ronddwalen. De Dubai Mall met zijn 1200 winkels - wat zegt u? - is gelijk dan ook de grootste ter wereld. Ik kan niet zeggen dat ik ze allemaal heb gezien, maar leuk vermaak is het wel. Natuurlijk vind je hier de grootste rolex winkel ter wereld en uiteraard het grootste aquarium ter wereld. De stevige trek kun je prima stillen bij een van de 150 eettenten in de foodcourt.

Met een paar tasjes in de hand stap ik vervolgens ’s avonds naar buiten bij de Burj Khalifa dat - het zal je niet verrassen - met zijn 828 meter het hoogste gebouw ter wereld is. En het kan ook niet anders, hier aanschouw ik de grootste fonteinenshow ter wereld met waterstralen van 150 meter hoog en lichtstralen die je tot buiten de stad kunt zien - tenminste dat hoor ik naast me zeggen. Helaas ben ik niet naar boven geweest in de Burj Khalifa, maar ik kan me zo voorstellen dat het uitzicht fenomenaal is.

Ik heb de tip gekregen om ook de Ibn Battuita Mall te bezoeken. Dubai is behoorlijk uitgestrekt en het ligt wat verder van mijn hotel, maar met de metro kan je er prima naar toe. Ze noemen zichzelf ‘s werelds grootste thema winkelcentrum. Ik geloof ze gelijk want ik loop door allerlei Arabische omgevingen, maar ook Egypte, China en Spanje komen langs. De een nog overtuigender dan de andere en er lijkt geen eind aan te komen. Een leuke ervaring en zeker ook geschikt als je met de kinderen wilt gaan shoppen.

Souk Madinat al Jameirah is weer een heel andere ervaring. Dit winkelcentrum is gebouwd in de geest van een oude souk, niet authentiek dus, maar wel sfeervol. Vind je het niet zo prettig om veel aangeklampt te worden maar wil je rustig struinen naar souvenirs dan is dit een goede plek.  Vooral ook buiten een stukje gaan wandelen langs de grachtjes. Toen ik wat was doorgelopen naar achteren had ik een prachtig uitzicht op de Burj al Arab.

- Tekst gaat hieronder verder -

De relaxte stranden van Dubai

Langs grote delen van de kustlijn zijn zandstranden te vinden. Veel van die stranden zijn openbaar, ik bezocht zelf JBR Beach en Umm Suqeim Beach.

JBR Beach ligt bij Dubai Marina en is het meest populaire strand van de stad. Het mooie is dat je hier ook de Jumeirah Beach Walk vindt, beter bekend als The Walk. Dit is de boulevard die het strand, de Dubai Marina en Jumeirah Beach Residences verbindt. Leuk om een kijkje te nemen en als je tijd hebt even lekker op het strand te hangen. Toen we hier in de middag rondliepen was het nog redelijk rustig, in de avond echter lopen de restaurantjes en bars vol met bewoners en toeristen. De gefortuneerden - en dat zijn er nogal wat - zie je op dat moment op hun gemakje rondrijden om hun dikke wagens te tonen. En natuurlijk dat zij er in zitten. 'Zie mij en mijn rijkdom!'

Wil je nog wat bijzonders zien, vanaf het strand heb je nu ook uitzicht op het grootste reuzenrad van de wereld, de Ain Dubai die in 2019 open gaat voor het publiek.

genieten van de bling bling die de zee inzakt

Umm Suqeim Beach is het strand te noorden van de Burj el Arab. Deze ‘moet’ je zeker even bezoeken, als is het alleen maar om de Burj Al Arab te zien en uiteraard een foto te maken. Als je geluk hebt zie je nog een helikopter op het hoge platform landen. Ook een heerlijke plek om de zonsondergang mee te pakken en gezellig samen met de andere bewonderaars te genieten van de bling bling die de zee inzakt.

Dubai… be my guest

Check zeker ook nog even deze fijne feel-good video waarin een van de grootste filmsterren uit de regio allerlei mensen verrast met zijn aanwezigheid in Dubai…

Al heb je nog nooit gehoord van Shah Rukh Khan, toch even kijken. En geluid aan!

Smile, je bent in Dubai

Ontmoet de blogger

Michel

Michel

Al zijn hele leven werkzaam in het toerisme en door de jaren heen aardig wat plekken bezocht die hij vaak heeft vastgelegd met zijn fotocamera.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.