Logo

Kilometerslange pistes vol knisperende sneeuw, gezellig verlichte bergdorpjes, de geur van glühwein, het prachtige uitzicht vanuit de stoeltjeslift: het is de hoogste tijd om een wintersportvakantie te plannen, vind je ook niet? En alles waar een wintersporter – beginnend, gevorderd of ergens daartussenin – van droomt, vind je in Skicircus Saalbach.

Om alvast iets op te helderen: 'Ski'circus betekent natuurlijk niet dat je er alleen kunt skiën. Er zijn zelfs vele pistes waar alleen snowboarders mogen komen. En ‘circus’ slaat niet op die rood-witte tent met clowns en leeuwen – het gaat om de vorm van het gebied, dat door de verbonden pistes een soort cirkel vormt. ‘Circus’ is het Latijnse woord voor cirkel of kring. Weer wat geleerd vandaag!

Waarom Skicircus Saalbach zo populair is

Skicircus Saalbach, voluit Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, is een groot skigebied in Oostenrijk dat bestaat uit 270 kilometer aan pistes. Even opgelet: dat is bijna even lang als Nederland van noord naar zuid. Met één skipas kun je de vier dorpen en bijbehorende pistes langsgaan, en die variëteit maakt het gebied enorm populair.

Zin in een bruisende vakantie inclusief après-ski? Dan moet je in Saalbach of Hinterglemm zijn. Gaan de kinderen voor het eerst mee? Dan kun je wellicht beter in het rustigere Leogang of Fieberbrunn blijven hangen. Fervente skiërs en snowboarders kunnen overigens ook de Skicircus Challenge doen: het hele circus rond, 68 kilometer lang – daar doe je zo'n zeven uur over.

Bijna mag Skicircus Saalbach zich trouwens (weer) het grootste skigebied van Oostenrijk noemen. Er wordt namelijk hard gewerkt om het Skicircus te verbinden met de Schmitten, het skigebied van Zell am See, waardoor de teller op 350 kilometer aan piste komt te staan. Er komt een gondel, de ZellamseeXpress, tussen Viehhofen (Saalbach) en de Salerbachköpfl (Zell am See) die uit een bergstation, middenstation en dalstation bestaat. De lift van de bergtop naar het middenstation is er inmiddels. Het streven is om in de winter van 2018/2019 het deel van het middenstation naar het dalstation in Viehhofen af te hebben, zodat de gebieden écht zijn verbonden. Wordt vervolgd dus.

Skicircus Saalbach per dorp

Saalbach is een kleurig dorp met weidse panorama-uitzichten op het Glemmdal. Het staat bekend om zijn vele skihutten, cafés en clubs waar je tot in de late uurtjes kunt doorfeesten, maar ook voor de kinderen is er genoeg te beleven.

Ook in Hinterglemm moet je wezen als je van een goede après-ski houdt. ’s Avonds is er een verlichte avondskipiste – zorg wel dat je nog een beetje helder uit je ogen kunt kijken – en anders kun je de volgende dag naar het funpark met obstakels en jumps.

- Tekst gaat hieronder verder -

Leogang is een rustiger dorp waar je minder toeristen tegenkomt, en is dus ideaal voor een familievakantie. Kinderen leren skiën in Leo’s Kinderpark en de volwassenen kunnen ernaast skiën ook goed langlaufen, wandelen, paragliden en rodelen.

Fieberbrunn is de nieuwste aanwinst voor het skigebied. Dit gezellige, rustigere dorp met serieuze pistes en – niet onbelangrijk – goede restaurants, is een aantal jaar geleden aangesloten bij Skicircus Saalbach.

Als je écht in ultieme rust wil zitten, is het kleine bergdorpje Viehhofen bei Saalbach ook een goede optie. Binnen een paar minuten ben je met de gratis skibus bij de dichtstbijzijnde skilift.

Weetjes over Skicircus Saalbach

Blauwe piste: 140 km

Rode piste: 112 km

Zwarte piste: 18 km

Hoogste punt: 2020 meter

Laagste punt: 1003 meter

Afstand vanaf Utrecht: 982 km

Hoe geschikt is het gebied voor…

Après-ski: **** 4/5

Kindvriendelijk: **** 4/5

Beginners: **** 4/5

Gevorderden: **** 4/5

Snowboarders: ***** 5/5

Langlaufers: *** 3/5

Ontmoet de blogger

Eline

Eline

Op elke plek en in ieder mens is iets moois te ontdekken, vindt Eline (25). Klinkt zoetsappig, maar die instelling levert haar wel fijne, bijzondere verhalen op.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.