Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland +3 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 25-31 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode NOV-MRT adviesperiode
  • foto's 12 foto's

Ras al Khaimah, het zegt je misschien niets. Maar daar komt verandering in. Om te beginnen: Ras al Khaimah betekent ‘hoofd van de tent’ en is een van de 7 Arabische Emiraten sinds de jaren zeventig. Zo, dan weet je dat vast. Onze blogger Michel is op verkenning geweest en kan je nog veel meer vertellen over deze zonnige bestemming. Hij ging de woestijn in, bezocht een verlaten dorp en ontdekte hoe het is om een strandvakantie te vieren op deze verrassende plek.

Strand en warme zee

In Ras al Khaimah maak je vooral gebruik van het strand dat bij jouw hotelresort ligt, het is niet zo dat je naar een openbaar strand gaat als in Spanje of Griekenland, maar meer zoals in bijvoorbeeld Egypte op veel plekken.
De eerste ochtend stap ik vroeg mijn kamer uit, zwembroek aan, handdoek onder de arm. Zacht geel licht en al lekker qua temperatuur. Een lichtzoete geur hangt in de lucht. Een tweetal kleine geelgebekte kraaitjes begroeten me vrolijk. Zij zijn al aan het ontbijt toe. Ik nog niet, eerst kennis maken met de Arabische Golf. Ik trek een sprintje en maak me op voor de koele schok van het water. Die blijft echter uit, de zee is namelijk helemaal op temperatuur gebracht door de vrijwel altijd schijnende zon. Die zag ik niet aankomen.

Overal heuvels, het rode zand dat over de ramen stuift

Dune bashing(?), zandboarden en bedoeïen kamp

Tijd voor dune bashing, ofwel duinen rammen. Dat klinkt wat dramatisch, maar blijkt een behoorlijk accurate beschrijving voor de 4-wheeldrive tocht die we maken in de woestijnduinen. Na een paar minuten op weg te zijn vindt onze chauffeur het tijd om zijn vaardigheden te tonen. Onder het genot van moderne Arabische klanken uit de speakers worden we een tijdje heftig heen en weer gerammeld. Met gordel om, zodat je niet bij degenen naast je op schoot beland. Tranen uit de ogen van het lachen. Daarna gaat het wat rustiger aan en kunnen we de bijzondere omgeving in ons opnemen. Overal heuvels, het rode zand dat over de ramen stuift, de manoeuvres van de andere auto’s voor ons, helemaal mooi dit.
Na afloop arriveren we in een bedoeïenenkamp. Je kunt hier ook testen hoe goed je bent in zandboarden. Denk aan snowboarden, maar dan vanaf een zandduin. Lastiger dan je denkt.
De avond brengen we door onder een super helder sterrendak. Na een eenvoudige maar prima maaltijd en de nodig animatie - ik ben even gevlucht toen er participanten uit het publiek werden getrokken voor een partijtje buikdansen - is het relaxen met een shisha. De zoete geur en prikkelende muntsmaak zijn een perfecte afsluiting van een fraaie dag.

Een mooi voorbeeld van gastvrijheid

Vanochtend ben ik op pad met een lokale gids die me als eerste meeneemt naar het Nationaal Museum van Ras Al Khaimah. Schuin ervoor staat een ontmoetingsruimte waar een aantal heren in traditionele kledij al vroeg heeft plaatsgenomen op de bankjes onder het dak. We raken in gesprek met een van hen en binnen een paar minuten biedt hij aan om samen met hem te ontbijten. De tijd laat het helaas niet toe.  

Het Nationaal museum geeft een blik in de geschiedenis van deze jonge Emiraat. Je kunt hier van alles te weten komen over de eerste bewoners tot aan het traditionele leven van een aantal decennia geleden.

- Tekst gaat hieronder verder -

Nu hoor ik slechts wat geritsel in de struikjes

Het verlaten dorp Jazirat al-Hamra

Met onze luxe terreinwagen rijden we het verlaten Jazirat al-Hamra binnen. Een dorp waar men tot in de jaren zestig leefde van de parels. Echter toen de gekweekte parel vanuit Japan zijn opmars maakte, werd het een moeilijk bestaan voor de inwoners. In 1968 verlieten de laatste van hen het dorp. Nu mag ik hier zijn. Ik loop door stoffige straatjes, langs een toren met lange scheuren en neem een kijkje in vervallen huisjes. Soms wijd opgezet, soms heel dicht op elkaar. Kom nergens iemand tegen. Ik probeer me voor te stellen dat hier parelduikers leefden die handel dreven met kapiteins uit verre oorden. Dat hier kinderen renden in de smalle steegjes. Hun moeders die zorgden voor schoon water, de maaltijd en het delen van het laatste nieuws. Nu hoor ik slechts wat geritsel in de struikjes.

Ras al Khaimah, heerlijke vakantiebestemming

Tijdens mijn verblijf in Ras al Khaimah bezoek ik een aantal verschillende strandresorts waar het prima toeven is. Ik mag genieten van buffetten met een mooie mix van lokale en internationale gerechten, zwem in aantrekkelijke zwembaden en wandel over fraaie stranden. Van voordelig tot zeer luxe, alle met hun eigen charme en faciliteiten, het is maar net waar je hart sneller van gaat kloppen. En hoe groot je budget is natuurlijk.

Graag zou ik nog eens terugkomen met het gezin. Eerst weer een paar dagen Dubai - dat op minder dan 2 uur rijden ligt - en dan door naar een strandhotel in Ras al Khaimah. De woestijn nog wat verder verkennen en dan ook een keer de bergen in. Als ik me dapper voel misschien een stuk ‘vliegen’ aan een kabel met de langste zipline ter wereld. Net als Corno van Droomplekken deed, lees hier zijn verhaal over Ras al Khaimah.

Ontmoet de blogger

Michel

Michel

Al zijn hele leven werkzaam in het toerisme en door de jaren heen aardig wat plekken bezocht die hij vaak heeft vastgelegd met zijn fotocamera.

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.