Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland +1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 27 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode MEI-OKT adviesperiode
  • foto's 17 foto's

Stranden in alle soorten en maten, een fijne relaxte sfeer, volop cultuur & historie en van alles te doen. Schrijver Jan Heemskerk komt tijd en ogen te kort in het Griekse Chalkidiki, maar geniet volop van dit verborgen paradijs.

Chalkidiki?

Ja, ik moest het inderdaad ook even opzoeken. Het is een streek in het noordoosten van Griekenland, onder ‘de oksel’ van het vasteland, als een hand met drie vingers in de zee. Precies onder Bulgarije. Hoe je er komt? Boek je vakantie, pak het vliegtuig (tweeënhalf uur) naar Thessaloniki, stap de bus in – of huur een Fiat Panda zoals ik – en volg de borden Chalkidiki (of Halkidiki, die gebruiken ze door elkaar). Je ben er in een uurtje. En het is echt de moeite waard.

Wat is daar zo bijzonder dan? Allereerst: de mooiste zee die ik in lange, lange tijd heb mogen aanschouwen. En dat wil wat zeggen. Aan die schitterende zee: elke denkbare vorm van strandjes van brede zandstranden (Karydi) met ligstoelen en boulevards (Nikiti) tot kleine gezins-alkoofjes tussen de Drentse keien (Kavourotrypes). In de meeste gevallen voorzien van een eenvoudige kantina en/of frituurwagen, waar je vaak verrassend smakelijk kunt eten.

Paradijselijke baaitjes

En dan hebben we het alleen nog maar over de strandjes op het vasteland. Huur je een boot of laat je je varen, is er helemáál een mer-à-boire aan paradijselijke baaitjes, allemaal op onbewoonde eilandjes, met zand om te liggen en rotsen om te klauteren en water om te snorkelen. Heel apart voor Griekenland: in heel de regio is maar één bewoond eiland, Ammouliani, het Texel van Chalkidiki. En dat is trouwens absoluut geschikt voor een dagje rust, strand en goudeerlijke Griekse cuisine. Er gaat om het halfuur een knollig pontje vanuit Tripiti en de auto heb je eigenlijk niet nodig.

Ik - brave getrouwde man van bijna middelbare leeftijd – voel me meer thuis op Sithonia

Vertel verder... Ze hebben dat Chalkidiki heel handig ingedeeld. De meest westelijke vinger, Kassandra, is het party-(schier)eiland om lekker uit je plaat te gaan en dingen te doen waar je later spijt van krijgt. Ik – brave getrouwde man van bijna middelbare leeftijd – voel me meer thuis op Sithonia, de rustige ‘middelvinger’ met mooie natuur en de focus op gezinnen. Het meest oostelijke schiereiland, Mt Athos, is - zeg maar - de Vaticaanstad van de Grieks- en Russisch Orthodoxe Kerk, een staat in een staat waar je ook niet zomaar binnenkomt, en helemaal nooit als je vrouw bent. Dat is op zich jammer, want er zijn tientallen ‘actieve; kloosters waar de meest wonderschone relikwieën en antieke boeken worden bewaard en bewaakt door een flinke kolonie monniken.

Dat klinkt interessant. Dat is het ook. Maar als gezegd: er mogen elke dag maar 100 ‘toeristen’ komen rondkijken, waarvan 85 Grieken en nul vrouwen. Je moet echt geluk hebben, wil je daartussen komen. Veiligere optie: boek een cruise langs Mount Athos, met Athos Cruises vanuit Ouranoupolis.

Je kijkt je ogen uit

Je vaart twee uur op gewijde afstand langs de kust (500 meter) en wordt van klooster tot klooster in vele talen bijgepraat over de hele geschiedenis van Mount Athos, ter ere van welke heilige dit klooster ooit is gesticht, hoeveel boeken en welke schatten zich er bevinden en hoeveel monniken er nog over zijn. En dan ga je weer twee uur terug. Een heerlijk moment van bezinning en mensen kijken, want geloof me, je kijkt je ogen uit. Er is ook lekker ijs en goede koffie aan boord. Lollig weetje: de monniken hanteren nog steeds de Juliaanse kalender, die dertien dagen achterloopt op de onze, en nog is geïntroduceerd door Julius Caesar.

Maar niet erg actief! U wilt actief? Wat dacht u van een (heel lange) halve dag kajakken met Nikos van Sea Kayak Halkidiki in Vourvourou, met zijn prachtige baaien, paradijselijke eilanden, en vintage toeristenplaatsjes. Een pittig uur peddelen naar Hawaii Beach op het eiland Diaporos, dáár twee uur zwemmen of snorkelen en genieten van een heerlijke lunch met duurzame en organische producten uit de streek, zoals diverse tapenades, kazen, (water)meloen, rauwkost en tonijnsalade. Heerlijk! Dan even het eten laten zakken en in twee etappes terug. Reken maar dat je ‘m voelt, en het is dan ook maar beter dat je over een redelijke basisconditie beschikt. Niet? Je kunt bij Nikos ook een motorbootje huren. Vaar je zonder inspanning naar je droombaaitje.

Wandelroutes die naar plekken voeren waar je met de auto nooit komt of keihard voorbij jakkert

Iets minder nat? Kan ook. Zorg dan eerst dat je zo snel mogelijk de hand legt op ‘Halkidiki – inside your dreams – the Full Guide’. Een lijvig boekje en het levenswerk van Giorgos ‘George’ Broutzas, opperbaas van het toeristenbureau alhier, onmisbaar voor elke serieuze bezoeker van Chalkidiki. Naast een beschrijving van ieder plaatsje, elk strand en alle bezienswaardigheden die je kunt bedenken, vind je ook mooie wandelroutes die naar plekken voeren waar je met de auto nooit komt of keihard voorbij jakkert.

- Tekst gaat hieronder verder -

Adembenemende vergezichten

Ga bijvoorbeeld voor de wandeling die je van Porto Koufo (de diepste natuurlijke haven in deze wateren en in de oorlog uitvalsbasis voor Duitse U-booten) over geitenpaden naar Kapros leidt, het meest zuidelijke puntje van Sithonia. En natuurlijk weer terug. Of de wandeling van ‘nieuw’ Nikiti naar Agios Nikolaos, een van de oudste dorpjes van Chalkidiki. Ook een bezoekje waard: Sykia, voor al uw adembenemende vergezichten.

En hoe zit het met het eten? We gaan er geen doekjes om winden. De Griekse keuken staat niet bekend om zijn talloze verfijnde smaakschakeringen en gecompliceerde receptuur. Daar staat tegenover dat ze heel behoorlijk uit de voeten kunnen met de Mediterrane weelde die hier groeit en rondzwemt. Eigenlijk precies als de buren in Turkije – maar zeg dat nooit hardop - zit je nooit mis met je frisse salade met fêta, alles wat je kunt maken van olijven, vooral olijfolie natuurlijk, en gegrilde visjes of ingelegde en andere zeevruchten, waaronder natuurlijk de fameuze calamari en octopus. Homp brood erbij en wie maakt je wat?

Leverachtig, maar toch zacht

Het hoogste niveau van Griekse cuisine wordt gehaald bij restaurant Mpoukadoura van eigenaar Lefteris Koufadakis bij Elia Beach, waar we vreselijk worden verwend met ingelegde ansjovis, oesters, spectaculaire Fava (hummus van gele tuinbonen) en zeeëgel (‘Dat maakte mijn moeder vroeger bij ons thuis altijd klaar’). De laatste smaakt wat leverachtig, maar toch zacht. Ze lusten het ook graag bij Expeditie Robinson.

Chalkidiki is zo veel méér dan een zomaar een zonbestemming

Nog een bonusfeitje? Zeker! Wist u dat de grote Aristotelis (384 v.C- 322 v.C), grondlegger van de westerse filosofie, leraar van Alexander de Grote, óók is geboren (en gestorven) in Chalkidiki? Dat is zo! En wel in het plaatsje Stagira, waar je dan ook een Aristoteles-standbeeld en een Aristoteles-themapark kunt bezoeken. Maar daar komt ie: Aristoteles is helemaal niet geboren in Stagira, maar in oud-Stagira, dat heel ergens anders ligt, namelijk tegen de heuvel bij het kustplaatsje Olympiada. En dáár kun je de resten van komen bewonderen in het kader van de cultureel-archeologische geloofwaardigheid van je vakantie! Dit maar even om te zeggen: Chalkidiki is zo veel méér dan zomaar een zonbestemming. Chalkidiki heeft een verháál.

Jan nog even kort over Chalkidiki...

Ontmoet de blogger

Jan

Jan

Jan Heemskerk (‘ergens in de 50’) is oud-hoofdredacteur van Playboy, koffieleuter bij Koffietijd en medeopperhoofd van mannenplatform meneren.nl

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.