Logo
  • uur tijdsverschil met Nederland -1 uur tijdsverschil met Nederland
  • gemiddelde temperatuur 18-25 gemiddelde temperatuur
  • adviesperiode APR-NOV adviesperiode
  • foto's 6 foto's

Vorig jaar in september ging ik voor het eerst naar Porto en ik was op slag verliefd. Het is geen stad met tientallen bezienswaardigheden die je echt allemaal moet zien. Eigenlijk ook wel eens relaxt want zo kun je op je gemak de stad verkennen. Natuurlijk zijn er een aantal hoogtepunten zoals de porthuizen, de rivier de Douro en het prachtige station São Bento. Maar daarnaast is het vooral een stad met een gemoedelijke sfeer, mooie uitzichten, het strand om de hoek, een voordelig prijsniveau en bovenal een plek waar je heerlijk kunt eten en drinken. Wat wil je nog meer?! Perfect voor een vriendinnenweekend of quality time met z’n tweeën.

Ondertussen ben ik ook nog een keer geweest in januari en als iemand zegt ‘ga je binnenkort weer mee naar Porto?’ dan is de kans groot dat ik antwoord met een volmondig ‘Ja!’.

Ik heb de leukste en lekkerste (eet)tentjes voor je op een rij gezet

Een goed begin van de dag

Tip #1: Koffie bij Combi Coffee

Start je dag bij Combi Coffee. Ze zijn oorspronkelijk begonnen als koffietruck, maar hebben nu ook een leuk koffiezaakje. De vriendelijke barista’s bereiden goede koffie met een glimlach en wil je liever amandel- of sojamelk, dan is dat geen probleem.

Combi Coffee: Rua Morgado Mateus 29 – Porto

Tip #2: Brunchen bij Zenith

Het water loopt je in de mond zodra je binnenkomt. Acai bowls, Oreo pancakes, eggs benedict en ga zo maar door. De gerechten zijn niet alleen overheerlijk, maar ook een lust voor het oog. Je kunt hier helaas niet reserveren en het zit bijna altijd vol. Ga dus op tijd. Moet je wel even wachten, bedenk dan dat het de moeite waard is. Ben je niet zo’n vroege vogel? Ga dan voor het Cocktail Hour van 5 tot 7.

Zenith: Praça de Carlos Alberto 86 - Porto

Lokaal lekkers

Tip #1: Pastéis de Nata

Pastéis de Nata kom je overal in Portugal tegen. Dit kleine custard gebakje is perfect als lekkernij bij de koffie of als tussendoortje. Tip: Ga naar Manteigaria. Hier hebben ze wat mij betreft de lekkerste Pastéis de Nata van Porto. Bovendien krijg je letterlijk een kijkje in de keuken. De bakkers staan in de ‘etalage’ verse Pastéis de Nata te maken. Als je daar geen trek van krijgt… en je weet meteen hoe je ze zelf thuis kunt maken.

Manteigaria : R. de Alexandre Braga 24 - Porto

Tip #2: Port proeven

Als je naar Porto gaat mag je eigenlijk niet naar huis voordat je naar een porthuis bent geweest. Dat is zoiets als naar Parijs gaan en de Eifeltoren overslaan. Iets verderop in de Douro Vallei wordt de port geproduceerd. In Porto vind je langs de rivier tientallen porthuizen, van Sandeman tot Kopke. Ik vond de grote porthuizen vrij commercieel en onpersoonlijk en raad je dan ook aan om naar een kleiner porthuis te gaan. Mijn absolute favoriet is Augusto’s. Dit porthuis verzorgt hele leuke rondleidingen voor slechts € 5 incl. 4 proefglaasjes. Bovendien krijg je het geld terug als je een fles port koopt.

Porto Augusto’s: R. França 10 - Porto

Tip #3: Porto tonic drinken

Je Porto experience maak je compleet met het drinken van een porto tonic. Doe dit bijvoorbeeld bij Base. Deze groene oase ligt midden in de stad boven een soort koopgoot. Na een intensief dagje Porto verkennen plof je hier neer in een van de zitzakken. Geniet in het zonnetje van een porto tonic onder het genot van chille beats.

Base : Passeio dos Clerigos, R. das Carmelitas 151 - Porto

Dinner is ready

Tip #1: Borrelen bij The Wine Box

Dit kleine bar/restaurantje heeft een wijnvoorraad waar je U tegen zegt. Alle wanden en kasten staan vol. Bestel bij een van de heerlijke(port)wijnen een kaasplankje of een aantal lekkere tapasgerechtjes. Een tip, kijk een beetje uit als je een muur met flessen naast je hebt. Ik spreek uit ervaring.

Wine box: R. dos Mercadores 72-74 - Porto

Dit bericht bekijken op Instagram

Wine in a box 📦🕶🍷

Een bericht gedeeld door Charles Kergaravat (@charleskergaravat) op

Tip #2: Italië meets Portugal bij Il Pizzaiolo

Ook al ben je niet op vakantie in Italië, een bezoekje aan Il Pizzaiolo is wel de moeite waard. Ben je net als ik burrata fan? Ga dan voor de gelijknamige pizza Il Pizzaiolo, die is echt goddelijk. Om toch een beetje in de Portugese sferen te blijven bestel je er een kan witte sangria bij. Witte sangria, bestaat dat? Ja! En het is echt een aanrader. Het wordt uiteraard gemaakt met witte port en verder onder andere van witte wijn of prosecco, peer, kaneel en rozemarijn. Enjoy!

Il Pizzaiolo: R. de Cândido dos Reis 18 - Porto

 

- Tekst gaat hieronder verder -

Tip #3: Urban dineren bij Ris8tto da Baixa

Klein, maar fijn. Dit restaurant in urban stijl heeft alleen een lange tafel en een paar plekken aan het raam. In een handomdraai zetten ze de meeste overheerlijke risotto ’s op tafel tegen een zacht prijsje. Voor slechts €15 p.p. genoten we van een diner incl. water, wijn en een toetje.

Ris8tto da Baixa: Rua do Almada 203 - Porto

Tijd voor cocktails

Tip #1: Proef er op los in The Gin House

The Gin House is een walhalla voor ginliefhebbers. Met meer dan 150 soorten gin en meerdere tonics kun je hier oneindig veel verschillende gin tonics laten maken. Dat wordt een taxi terug ;).

The Gin house: R. de Cândido dos Reis 70 - Porto

Dit bericht bekijken op Instagram

GIN colours #ginbar

Een bericht gedeeld door Telma Sousa (@telma.sousa19) op

Tip #2: Speel een spelletje bij The Royal Cocktail Club

Ze hebben hier een van de meest bijzonder menukaarten die ik ooit gezien heb. Kun je geen keuze maken? Waag een gokje en gooi de dobbelsteen. De menukaart is in de vorm van een zelf ontworpen monopoly spel. Het vakje waar je op uit komt, bepaalt welke cocktail je bestelt. Kom je in de gevangenis? Dan kiest de barman iets voor je uit. Bovendien zijn de cocktails net zo speciaal als de menukaart!

The Royal Cocktail Club: Rua da Fábrica 105 - Porto

Ontmoet de blogger

Saskia

Saskia

Avontuurlijke reizen worden afgewisseld met korte tripjes en relaxvakanties. Saskia (27) is het liefst op of in het water. Zwemmen, snorkelen of ...

 

Lees meer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op social media.